Groene slingers in grijze Gijselsstraat

De bewoners van de Gijselsstraat plantten gisteren, woensdag, massaal klimplanten als groenslingers.

Maar liefst 52 bewoners van de Gijselsstraat plantten een klimplant voor hun gevel. Over twee jaar zal de Gijselsstraat omgetoverd zijn tot een groendreef.

“Een naamsverandering is niet mogelijk, dat kost te veel en zou voor nogal wat chaos zorgen bij De Post”, lacht districtsschepen van Ruimtelijke Inrichting Wouter Vanbesien. “Maar bij de bewoners geraakt de naam ingeburgerd.”

Dat zegt veel over het enthousiasme van de mensen. Met z’n 52 trokken ze vandaag naar het pleintje aan de Gravinstraat om hun plantjes op te halen, een blauweregen of een kamperfoelie. “Een groenarchitect uit de straat stelde die voor, omdat ze sterk zijn en geen problemen hebben om in een stad te groeien.”

Groenwedstrijd

Enid Van Mierlo van nummer 30 lanceerde het idee van de groenslingers hoog tussen de gevels. Ze nam ermee deel aan de groenwedstrijd van het district en won. “Omdat er op de begane grond te weinig plaats is voor bomen en planten, dacht ik, waarom geen groenslingers? We laten klimplanten van de ene naar de andere kant van de straat groeien.”

Samen met een aantal buren werd in het voorjaar begonnen met de uitvoering van het project. Het district zorgde voor de levering van de klimplanten en de potgrond en in september worden kabels gespannen over de straat. Het enige dat de bewoners moesten doen, was een kruis schilderen op de tegel waar de klimplant moest komen en het ding in de grond steken.

“Ik heb geen groene vingers, maar dat lukte nog net”, lacht Patricia Singer. Samen met overbuurvrouw Güler Bayraktar bekijkt ze de straat, die er op slag een stuk groener uitziet. “We zijn heel tevreden met het project, en wacht tot je het resultaat ziet. Wel jammer dat niet iedereen meedoet. Zo’n initiatieven zouden er meer moeten zijn, dan komen de mensen buiten en leren we de buren kennen.”

GEDE

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio