Eigenaars bosgronden maken samen beheersplan op

Vier grondeigenaars hebben samen een bosbeheersplan gemaakt voor zo’n honderd hectare bos in vooral de Bornemse deelgemeente Weert.

Het Gentse studiebureau Econnection dat zich onder meer op bosbeheersplanning toelegt, heeft voor vier grondeigenaars een beheersplan opgesteld.

“Het decreet op het bosbeheer verplicht een dergelijk plan. Het moet bijvoorbeeld worden voorgelegd indien de eigenaars een kapvergunning vragen. Ons plan gaat over een bosgebied van ruim honderd hectare, nogal aaneengesloten bosgebied”, vertelt beheerder Dirk Criel van Econnection.

Inheemse boomsoorten

Het plan voorziet onder meer in de gedeeltelijke vervanging van het populierenbestand door inheemse bomen. “Populieren zijn wel streekeigen maar niet inheems”, licht Criel toe. “Het beheersplan beoogt vooral inheemse en tegelijk streekeigen bomen zoals es, esdoorn en eik aan te planten na een populierenkap. Het plan laat boomkappingen immers nog toe maar verplicht wel tot heraanplantingen.”

Alfons Walschap, een van de eigenaars, bevestigt de tendens om deze ‘harde’ boomsoorten aan te planten. “Positief is ook dat we het behoud van ons bosgebied nastreven en het duurzaam willen exploiteren”, stelt hij.

Opmerkingen

Het bosbeheersplan ligt de hele maand juni ter inzage bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Anna Bijns-gebouw, Lange Kievitstraat 111-113 in Antwerpen (03-224.62.70 of els.wouters@ lne.vlaanderen.be) en bij Econnection, Tentoonstellingslaan 137 in Gent (09-225.93.13 of info@econnection.be).

Opmerkingen of bezwaren moeten schriftelijk gestuurd worden naar het Agentschap voor Natuur en Bos.

TF

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio