Processierups zorgt voor jeuk én kopzorgen

Erik Cleiren zit met processierupsen op een terrein naast zijn woning aan Ten Hoge 18 in Ekeren-Donk. De eiken trekken elk voorjaar rupsen aan. En dat is geen pretje voor de omwonenden.

jvandermosten

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om afspraken te maken met het district. Als de boom op een openbare weg had gestaan, was hij een gevaar voor de volksgezondheid en was het probleem al lang opgelost. “We wachten al twee jaar op een verwijdering van de rupsen”, vertelt Erik Cleiren, die geen geduld meer heeft. Ook de eigenaar werd door hem opgesnord en aangeschreven, zonder gevolg.

“Toen we hier pas woonden, wisten we niet wat er letterlijk boven ons hoofd hing. Maar al snel bleek dat wanneer we een tijdje in de tuin hadden gezeten, we plots allemaal last hadden van een ellendige jeuk. Via vrienden uit Kapellen, die ook een eik hebben, kwamen we te weten wat er aan de hand was. Ik heb de groendienst gecontacteerd, alle nodige formulieren ingevuld en een onderzoek werd opgestart.”

Maar het bleek niet simpel om dit op te lossen omdat het district een particulier niet kan verplichten de beestjes weg te halen. “Ons gezin ondervindt hier veel hinder van, mijn vrouw Relindis en kinderen Yoko, Simon en Noah willen niet meer buitenkomen. Ik was zelfs al een hele week buiten strijd na werken in de tuin, vooral mijn polsen waren aangetast”, vertelt Cleiren.

Toeval wil dat, daags na dit gesprek, buurtregisseur Toon Van Daele beloofde dat een gespecialiseerde firma de processierupsen zal verwijderen. Hij zou eveneens de eigenaar inlichten. Het district heeft wel de intentie om dit netelig probleem aan te pakken maar vreemd blijft wel dat er - volgens Van Daele - “in de provincie geen regelgeving is rond deze problematiek”.

ANSC

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio