Jongeren knutselen panna in elkaar

In opdracht van de Stedelijke Jeugdraad en Jeugddienst hebben de jongeren van Arktos een panna in elkaar gestoken. Dat is een kooi waarin je kan voetballen.

knuyens

Voetballen in de openbare ruimte zonder dat je bal op straat terecht komt en mensen hindert. Dat kan vanaf nu dankzij de panna van de jeugddienst en jeugdraad.

Twee maanden

Het zijn de jongeren van het Persoonlijk Ontwikkelingstraject (P.O.T.) van vzw Arktos die de Panna in elkaar staken. Zij stelden hem woensdag voor aan de Wollewei.

Een panna maken, is niet zo simpel, leren we van de begeleiders. “We zijn daar toch wel een tweetal maanden aan bezig geweest”, zegt begeleidster Saar Raeymakers. “Sommigen hadden nog nooit gelast, dus moesten we eerst een vorming lassen geven.”

"Geen Ikea"

“Nee, het is geen Ikea”, verzekert ook begeleider Geert Boeren ons.

“De houten balken, de voetjes en de goals staken de jongeren zelf in elkaar. Ze moesten leren slijpen en frezen. We zijn eerst ook eenkijkje gaan nemen in Beringen. Daar stond al een panna waar we ons op geïnspireerd hebben. Daarna kochten we de materialen aan. Aan het hele project hebben negen jongeren mee geholpen.”

De hele kooi is zeven meter lang en vier meter breed. Tegelijk maakten de jongeren een presentatie over de totstandkoming van de panna.

Poortje

Het spel zelf komt uit Suriname. “panna betekent poortje”, gaat Geert Boeren verder. “Je speelt vijf minuten lang voetbal, twee tegen twee. Maar als je de bal door de benen van een tegenstander schopt, ben je sowieso gewonnen. Ook al staat het 7–0 voor de tegenpartij. Maar, geloof mij, dat is niet zo simpel.”

De panna is vrij gemakkelijk demonteerbaar. De bedoeling is dan ook dat het spel de hele zomer lang de straat op gaat. Daar zal onder andere ontmoetingscentrum Akiravoor zorgen. In het winterseizoen vind je de kooi terug in de Wollewei.

MAMI

MEER OVER Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio