The Ditch verzamelt schooletuis voor Afrikaanse kids

Pennenzakkenrock zit in de puberteit. Het eendaags kinderrockfestival wordt vijftien jaar. The Ditch is van de partij op het verjaardagsfeestje aan het Zilvermeer in Mol.

knuyens

The Ditch heeft een eigenaardige missie. De rockband verzamelt zoveel mogelijk afgedankte pennenzakken.

Pennenzak inruilen

“Elke leerling kan op het festival een oude pennenzak inruilen tegen een keicoole nieuwe. De oude etuis verwerkt Telenet in boekentasjes met een schriftje, schrijfgerei en een pennenzak. Al dat educatief materiaal gaat naar een school in Dakar”, legt zanger Kristof Van Den Bergh uit.

Drummer Antony van der Wee wijst erop dat een pennenzak niet zomaar een zakje voor pennen is. “Pennenzakken zijn persoonlijk. Voor mij was dat althans zo. Ik kladde dat ding vol namen van muziekgroepen."

"De kinderen geven dus een voorwerp af waarmee ze een band koesteren. Zo leren ze zich engageren.”

Campagnelied

Ook The Ditch engageert zich volop. Gitarist Raymond (‘Hooverphonic’, red.) Geerts schreef het campagnelied Bonjour Afrique.

“Ik zette de situatie in Senegal om in een muzikaal gevoel. Net als hier, zijn de kinderen ginder de toekomst van hun land. Ze verdienen alle kansen. Dat is de boodschap van de song. Daarnaast moest het nummer gewoon catchy en meezingbaar zijn.”

Jonge massa

Dat laatste is zeker van tel als de groep op 25 juni voor 20.000 schoolkinderen speelt. “Het is inderdaad een jonge én grote massa. De kinderen van nu, zijn ons publiek van morgen. We kijken enorm uit naar dit optreden. Eigenlijk is het spijtig dat in mijn jeugd nog geen kinderrockfestival bestond,” zegt bassist Sven Muller.

“Wij hielden na de examens een kleine voetbalcompetie”, herinnert Kristof zich. “Wij een competitie pinten pakken. Al is dit publiek daar nog véél te jong voor”, knipoogt Antony.

Stefan LAENEN

MEER OVER Mol

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio