"N-VA jaagt buitenlandse investeerders weg"

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) liet zich onlangs ontvallen liever met N-VA te regeren dan met sp.a. Partijgenote Patricia Ceysens lijkt het daar helemaal niet mee eens. Volgens haar schrikt de partij van Bart De Wever en co de buitenlandse investeerders af.

kscherpenberg

"De nationalistische kijk en de taalsymbolenstrijd van N-VA jagen buitenlandse investeerders weg", aldus uittredend Vlaams minister Patricia Ceysens. "Dat is nefast. Veertig procent van de Vlaamse banen komt voort uit buitenlandse investeringen."

Engels

Ceysens haalt er zelfs een rapport van Ernst & Young bij. "Buitenlandse investeerders haken steeds meer af voor Vlaanderen. Het alarmerende is dat zij niet de crisis, maar de communautaire problemen aangeven als reden voor hun twijfel over Vlaanderen. Ze hebben schrik van het nationalisme van de N-VA en die polarisatie."

"Eén: als we niet taalhoffelijker worden tegenover buitenlandse investeerders, is dat faliekant voor onze economie", waarschuwt ze. "Twee: Vlaanderen zal het alleen op zijn eilandje niet redden. Dat Engels in het hoger onderwijs een taboe blijft voor sommige partijen, begrijp ik niet. Daarmee snijden we in ons eigen vel. Als we willen meedoen in de wereld op vlak van innovatie en onderzoek, moet Engels aan onze universiteiten en hogescholen ook mogen. De N-VA wil dat niet."

MEER OVER Patricia Ceysens