Open Vld, CD&V en Groen! gaan samen regeren in Brussel

De Brusselse Open Vld, CD&V en Groen! gaan hoogstwaarschijnlijk samen een Vlaamse meerderheid vormen in het Brussels Gewest. De drie partijen zijn gestart met onderhandelingen zonder sp.a, die in de vorige Brusselse regering nog wel vertegenwoordigd was.

ikerremans

"Uit verkennende gesprekken die Guy Vanhengel, namens de grootste Nederlandstalige partij in Brussel, had met CD&V en Groen! blijkt een grote bereidheid om tot een gezamenlijk project te komen."

"Gesterkt door de Brusselse kiezer, willen deze drie partijen verantwoordelijkheid nemen in het Hoofdstedelijk Gewest en starten ze de inhoudelijke onderhandelingen voor een gezamenlijk project", aldus een persbericht donderdag.

Ecologische Hoofdstad

Lijsttrekkers Guy Vanhengel (Open Vld), Steven Vanackere (CD&V) en Bruno De Lille (Groen!) zullen de onderhandelingen voeren. Volgens Vanhengel zouden die binnen twee of drie weken afgelopen moeten zijn.

Groen! wil van Brussel de Ecologische Hoofdstad van Europa maken. "Die ambitie viel duidelijk in de smaak bij de kiezers en nu willen we dat programma in de realiteit omzetten. Na een gesprek met informateur Guy Vanhengel blijkt dat Open Vld en CD&V dat mee mogelijk willen maken", vertelt Bruno De Lille van Groen!.

Geen sp.a

Open Vld heeft 4 zetels, CD&V 3 en Groen! 2. Samen hebben ze de 9 van de 17 zetels die nodig zijn om een meerderheid te vormen langs Nederlandstalige kant. Sp.a die in de vorige Brusselse regering nog een ministerpost had met Pascal Smet, wordt niet betrokken in de onderhandelingen. Smet wil daar pas later op reageren.

De Franstalige partijen hebben nog geen akkoord in het Brussels Gewest.