Wordt Verhofstadt de Europese uitdager van Barroso?

Wordt Verhofstadt de Europese uitdager van Barroso?

Wordt Verhofstadt de Europese uitdager van Barroso?

Print
Guy Verhofstadt is weer in beeld om voorzitter te worden van de Europese Commissie. De socialistische, groene en liberale fracties zouden hem naar voren willen schuiven als tegenstander van de huidige voorzitter José Manuel Barroso.

De Portugees stelt zich opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap en lijkt dat nog moeilijk te kunnen ontlopen nadat belangrijke Europese leiders als Sarkozy, Merkel, Berlusconi, Zapatero en Gordon Brown de Christendemocraat hun steun toezegden.

De andere fracties in het Europese parlement willen echter vermijden dat Barroso zich zelf opvolgt en zouden opteren voor een gezamenlijke tegenkandidaat: Guy Verhofstadt.

Slaafse lakei

De stemming over de nieuwe voorzitter vindt plaats op 15 juli in het Europees parlement. De EVP van Barroso is echter de grootste fractie in het parlement met 268 zetels op 736. De socialistische, groene en liberale fracties hebben samen 293 zetels, eveneens geen meerderheid.

Buiten de EVP kent Barroso felle tegenstand, omdat hij volgens de tegenstanders niets ondernam om de economische crisis tegen te gaan. Hij zou zich teveel gedragen als een "slaafse lakei van de grote landen".

Guy Verhofstadt wilde niet reageren op de geruchten, maar het is geen geheim dat de liberaal grote Europese ambities koestert. Verhofstadt was al in beeld om in 2004 Commissievoorzitter te worden, maar de toenmalige Britse premier Tony Blair hield zijn kandidatuur toen tegen.

.

Nu in het nieuws