1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kris Peeters praat met sociale partners over crisis

Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is begonnen aan zijn derde dag van verkenningsgesprekken met de hoop snel een nieuwe Vlaamse regering te vormen. Enkele sociale partners komen op de koffie om te praten over de juiste aanpak van de economische crisis.

kscherpenberg

Peeters heeft onder meer zelfstandigenorganisatie Unizo, Voka, Agoria, de vakbonden en de Boerenbond uitgenodigd. In namiddag staat een ontmoeting met de gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, op het programma. Peeters praat ook nog met een aantal professoren en deskundigen op economisch gebied.

"Geen jobkorting"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt liet onder meer aan ex-collega Peeters weten dat hij hoopt dat de nieuwe regering geen werk zal maken van een verhoging van de jobkorting. Daar is volgens hem geen ruimte voor in tijden van crisis.

Wel ziet Van Eetvelt heil in een dubbele staatshervorming. Bevoegdheidsoverdrachten van het federale naar het regionale niveau moeten aangevuld worden met een interne staatshervorming op Vlaams niveau.

Unizo is niet gekant tegen deelname van de N-VA aan de coalitie, maar is gekant tegen partijen die "stokken in de wielen willen steken". Van Eetvelt hoopt op een crisis die voornamelijk werk maakt van de bestrijding van de economische crisis en van de ondersteuning van Vlaamse bedrijven.

Voka

Voka liet ook weten een tegenstander te zijn van een nieuwe jobkorting. "We weten dat we niet alles zullen kunnen uitvoeren. Wat ons betreft, moet de Vlaamse regering kiezen voor investering in infrastructuur en innovatie en moeten een aantal pestbelastingen afgeschaft worden", aldus voorzitter Luc De Bruyckere.

Net als Unizo pleit Voka ook voor een dubbele staatshervorming. "Dat zou ons op het einde van de rit 1,8 miljard euro efficiëntiewinst kunnen opleveren. Dat is onvoldoende om Vlaanderen in Actie te financieren."

Staatshervorming

De voorbije dagen heeft Peeters vooral gesproken met de voorzitters van de politieke partijen. Daaruit zou blijken dat enkel CD&V, de N-VA, Open VLD en sp.a bereid zijn om in een regering te stappen.

Groen! en Lijst Dedecker willen dan weer hun steentje bijdragen aan de staatshervorming. Ze willen in de Kamer mee voor een tweederdemeerderheid zorgen.

MEER OVER Vlaamse regering