Nederland niet langer strafparadijs voor veroordeelden

Nederland zal geen strafparadijs meer kunnen zijn voor Nederlanders die in België veroordeeld zijn en snel naar hun eigen land zijn teruggevlucht. De Senaatscommissie Justitie heeft woensdag eindelijk het licht op groen gezet voor de goedkeuring van het “Leemans-verdrag”.

jrosquin

Dat verdrag van de Raad van Europa van 28 mei 1970 moet het mogelijk maken dat Nederland zelf de straf uitvoert waartoe een Nederlander in België is veroordeeld, als die Nederlander na zijn veroordeling naar Nederland is gevlucht. Nederland levert nl. zijn eigen onderdanen niet uit om hier in België een straf te komen uitzitten. En het voert de Belgische straf ook niet uit, omdat België het verdrag dat daarvoor nodig is niet heeft bekrachtigd.

Els Leemans

In de zaak van de moordenares Els Leemans, die in december 2006 van het Antwerpse assisenhof 25 jaar cel kreeg voor de moord op haar man Ran Biemans in de nacht van 1 op 2 juni 1998 in Meerle, rees dit probleem aanvankelijk. Even zag het er naar uit dat Leemans helemaal vrijuit zou gaan door naar Nederland te vluchten. Maar uiteindelijk ging dat feest toch niet door omdat Nederland een juridisch-technische noodgreep bedacht, waardoor Leemans in Nederland veroordeeld kon worden tot 12 jaar en 6 maanden.

Onze noorderburen willen dat echter niet meer doen. Ze doen het al niet meer met enkele kleine drugscriminelen die dus ongestraft blijven. Sinds de zaak-Leemans drongen ze aan op de bekrachtiging van dit verdrag van de Raad van Europa, zoals 2O andere landen al eerder deden. Woensdag heeft de senaatscommissie Justitie daarvoor een gunstig advies gegeven. De hele procedure zal nog voor de zomervakantie afgerond zijn.

Meer over de ruzie tussen België en Nederland over de zaak-Leemans vindt u op de expertensite van John De Wit.