Café in Diest bant als eerste sigaret op terras

Voor het eerst in Vlaanderen heeft een café een rookverbod ingesteld op het terras. De uitbaters van het Diestse 'La Bas' hebben namelijk een grondige hekel aan sigarettenwalmen.

kscherpenberg

"Wij serveren vaak verse sapjes en soepen", klinkt het bij de uitbaters. "Gezondheid staat centraal, en daar past de dichte mist van een dampende sigaret natuurlijk niet bij. Die lijn hebben we nu ook doorgetrokken naar ons terras."

Unicum

De zomer en lange terrasavonden zitten er aan te komen. Verstokte rokers zullen dus een ander établissement moeten opzoeken. "Plots zag ik twee mannen een sigaretje opsteken", vertelt de uitbaatster. "Toen ik hen wees op het rookverbod, ging een van hen met mij in discussie. Allez nu, als je zelfs al niet meer mag roken op het terras , klonk het. Dat soort reacties krijgen we gelukkig niet vaak. De meeste klanten zijn blij dat ze hier in de gezonde buitenlucht een koffie of een smoothie kunnen drinken."

Ho.Re.Ca Vlaanderen noemt het initiatief een unicum. "Ik heb geen weet van andere cafés die de sigaret ook van het terras bannen", aldus voorzitter Jan De Haes. "Het is natuurlijk een erg drastische maatregel, maar ik kan me voorstellen dat het een commercieel succes is. Sinds het rookverbod in restaurants en tavernes van kracht is, zoeken heel wat rokers het terras op. Misschien zijn de niet-rokers daar inderdaad niet mee gediend."

De Haes benadrukt wel dat hij een algemeen rookverbod voor de horeca niet ziet zitten.

MEER OVER Diest