Aantal cocaïnegebruikende vrouwen stijgt explosief

Het aantal Britse vrouwen dat cocaïne snuift is op drie jaar tijd explosief gestegen. Celebrities als Kate Moss en Amy Winehouse zouden de drug het nodige glamourgehalte gegeven hebben, waardoor vrouwen zich niet langer bewust zijn van de schadelijke gevolgen.

mgeysmans

Cocaïne werd in de jaren 90 vooral gebruikt door rijke zakenmannen, die een lijntje snoven na enkele glazen champagne. Tot 2003 gebruikte gemiddeld 8,2 procent van de mannen en 4,8 procent van de vrouwen, in 2006 lag dat cijfer al erg anders. Toen bleek 7,3 procent van de mannen te snuiven ten opzichte van 6,7 procent van de vrouwen.

Wetenschappers zijn alvast niet verbaasd over de schokkende cijfers. "Als vrouwen in een drankcultuur terechtkomen, worden ze ook meer blootgesteld aan cocaïne. Deze drug is tegenwoordig ook makkelijker te verkrijgen en goedkoper. Er rust niet hetzelfde stigma op als bij andere drugs, het is meer sociaal aanvaard. Doordat celebs het openlijk gebruiken, denken vrouwen dat ze af en toe wel eens wat cocaïne kunnen snuiven zonder verslaafd te raken. Ze vergeten daarbij wel de negatieve gevolgen zoals stuiptrekkingen, hartfalen en beroertes", besluit professor Jim McVeigh.

MEER OVER Gezin