Belgische ambassadeur regelde visa voor Thaise danseressen

Bertrand de Crombrugghe de Picquendaele, de Belgische ambassadeur in Rusland, is teruggeroepen naar Brussel. De topdiplomaat is in opspraak gekomen omdat hij een aantal visa zou hebben geregeld voor enkele Thaise vrouwen. Het ging steeds om een vriendendienst voor de bekende Russische miljardair Suleiman Kerimov.

kscherpenberg

De vrouwen moesten een visa kunnen voorleggen om via België naar Frankrijk te reizen. Daar konden ze dan dansen op het feest van de miljardair. Ze moesten Kerimov ook gezelschap houden op zijn privédomein in Antibes.

Flahaut

De Crombrugghe de Picquendaele hoopte door het verlenen van de visa op een goed blaadje te komen staan bij Kerimov. Die behoort namelijk tot de vriendenkring van de Russische premier Vladimir Poetin.

De ambassadeur geeft zijn fouten toe en werkt intussen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij moet drie jaar geduld uitoefenen vooraleer hij weer in het buitenland kan gaan werken.

Kerimov haalde eerder ook al eens de Belgische pers nadat hij een zwaar ongeval kreeg in Nice. Met een toestel van het Belgische leger werd hij toen in opdracht van gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS) naar het brandwondenziekenhuis in Neder-over-Heembeek gebracht.

Foto: ambassadeur de Crombrugghe de Pickquendaele (rechts) en president Medvedev (links)

MEER OVER Moskou