Bejaarde racist schiet bewaker Holocaustmuseum dood

Een gekende racist van 88 jaar oud is woensdag gewapend het Holocaustmuseum in Washington binnengedrongen. Hij schoot een bewaker dood.

kscherpenberg

Een andere bewaker opende het vuur op de bejaarde man opdat er geen slachtoffers zouden vallen onder de museumbezoekers. De dader vecht in het ziekenhuis voor zijn leven.

Witte Huis

De oude racist is een bekende bij het gerecht. Hij heeft nauwe banden met neonazigroepen als Arion Nation. Hij beheert ook een website waarop hij de mensen aanspoort om joden en zwarten te vermoorden.

In de jaren tachtig werd de man al eens veroordeeld. Hij was toen van plan om leden van de federale bank in de staat New Hampshire te kidnappen.

Het Holocaustmuseum bevindt zich vlakbij het Witte Huis. President Barack Obama heeft geschokt gereageerd op de moord.

Verachtelijke daad

"Ik ben geschokt en triest door de schietpartij vandaag in het Holocaustmuseum", verklaarde Obama in een communiqué. "Deze verachtelijke daad herinnert er ons aan dat we moeten blijven strijden tegen antisemitisme en andere vormen van vooroordelen."

"Geen enkele Amerikaanse instelling is op dit vlak belangrijker dan het Holocaustmuseum en geen enkele gewelddaad zal ervoor zorgen dat wij niet langer hulde zouden brengen aan zij die streden voor een vredevolle en tolerante wereld."