Crisis treft voetbal

Kaká voor 68 miljoen euro van AC Milan naar Real Madrid. Dé toptransfer van deze zomer is een feit. In België komt de carrousel maar traagjes op gang. Een trend de voorbije jaren. Wel nieuw volgens de kenners die wij contacteerden: de economische crisis treft de voetbalclubs, die deze mercato daardoor minder zullen spenderen. "Iedereen wordt ermee geconfronteerd", klinkt het.

kscherpenberg

Van Jan Koller over Mémé Tchité tot Mbark Boussoufa, de voorbije jaren had je elke zomer wel een binnenlandse toptransfer. Deze keer zou dat Bryan Ruiz kunnen worden. Maar Anderlecht miste het grote lot door de testwedstrijden van Standard te verliezen en de Rouches zelf hopen hun kampioenenploeg bij mekaar te kunnen houden, ook daar is er dus geen plaats voor Ruiz. "Hij vertrekt naar het buitenland", meent voetbanalist Wim De Coninck. "Daar brengt hij zes miljoen euro op, geen enkele Belgische ploeg die dat wil geven."

Zeker niet in tijden van economische crisis. Naast bedrijven worden ook de voetbalclubs getroffen. "Clubs wachten nu tot ze meer zicht krijgen op hun budget", vertelt Patrick Vervoort, zaakwaarnemer van onder meer Dembélé en Zitka. "De meeste zullen pas iets ondernemen na de voorbereiding. Dan zien ze waar de nood het hoogst is, eventueel ook door blessures. Nu maken ze een inventaris, mijn telefoon staat dus niet roodgloeiend."

Centen

Vele ploegen moeten eerst ook van een aantal overbodige spelers af vooraleer ze zelf de markt op trekken. “Door de economische crisis springt iedereen toch zuiniger om met de centen”, vervolgt De Coninck. “Neem nu Anderlecht dat de titel miste. Pas als ze een speler of vier kwijt zijn, zullen ze er ééntje halen. De tijd dat Sporting sowieso de beste speler uit de Belgische competitie binnen haalde, is voorbij.”

Ook Jos Vaessen, erevoorzitter bij RC Genk en bedrijfsvoerder van meerdere firma’s, beaamt dat de crisis de voetbalwereld treft. “Een aantal van mijn bedrijven gaat eveneens gebukt onder de economische crisis. Die is echt niet om te lachen, hoor, geloof me”, weet Vaessen. “Ik ben er dus van overtuigd dat ook de voetbalclubs de nadelige gevolgen ervan zullen ondervinden. Gelukkig zit KRC Genk in een uitzonderlijke situatie. De meeste van onze belangrijke sponsorcontracten hebben wij twee jaar geleden afgesloten en die liepen voor drie jaar. Als wij nu de markt op zouden moeten, zouden wij het ook moeilijker hebben. Nu voelt RC Genk relatief weinig van de crisis.”

Bij Club Brugge zijn ze niet van plan om een legertje nieuwe spelers te halen. “Niet alleen door de crisis, maar ook omdat we een aantal jongens echt bij ons willen houden”, vertelt sportleider Luc Devroe. “Bovendien hebben wij tijdens de winterstop enkele spelers gehaald. De voorbije seizoenen deden we 17 of 18 transfers, nu is het beter om enkele gerichte aankopen te doen.”

Goudhaantjes

Volgens Devroe zullen er niet alleen bij Club minder transfers gedaan worden. “Het is een fenomeen dat je zelfs buiten België kan vaststellen. In Europa zijn er tot nu toe ook maar enkele toptransfers gedaan, meer gebeurt het niet. Ik heb het dan over spelers als Kaká (Van Milan naar Real Madrid, nvdr) en Gomez (van Stuttgart naar Bayern, nvdr).”

In België is het uitkijken of Standard zijn goudhaantjes in Luik kan houden. “Ze hebben 20 miljoen euro gekregen voor Fellaini en daarom hopen ze nu op een monsterbod voor Mbokani. Maar die zal geen 15 miljoen euro opbrengen, acht miljoen misschien wel”, voorspelt De Coninck. “En Standard zal de transfercarrousel sowieso niet op gang brengen want het shopt zelf zelden in België, want zo maak je de concurrentie sterker.”

Kristof LIBERLOO

MEER OVER Anderlecht

Meer voetbalnieuws