Steeds vaker rekeningnummer op rouwbrief voor goed doel

Familieleden van een overleden dierbare vermelden steeds vaker in de rouwbrief om geen bloemen of kransen te schenken, maar geld te storten op een rekening. Dat geld wordt dan in de meeste gevallen gebruikt om een goed doel te steunen.

kscherpenberg

“Dat fenomeen is natuurlijk niet nieuw, maar we merken dat het de laatste jaren echt wel veel meer gebeurt”, zegt Marysia Kluppels van uitvaartonderneming Dela. “En daar zijn verschillende redenen voor. De laatste jaren neemt het aantal crematies almaar toe. Het gevolg daarvan is dat het moeilijker is om bloemen en kransen kwijt te raken op het kerkhof. Daarnaast gaan mensen ook veel bewuster om met geld. Die rouwbloemen of -kransen zijn dikwijls heel duur. Mensen willen dat dat geld nuttiger besteed wordt.”

Palliatieve zorgen

In de meeste gevallen vermeldt de familie van de overledene een goed doel op de rouwbrief. “Dat kan bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen, het Rode Kruis of het Kankerfonds zijn. Vaak hangt dat af van de ziekte waaraan het familielid overleden is”, zegt Kluppels. “Wat we tegenwoordig ook heel vaak zien, is dat de familie vraagt om geld te storten aan de palliatieve zorginstelling die hun dierbare de laatste weken en dagen heeft bijgestaan.”

Paul Van den Berghe, directeur van Palliatieve Zorg Vlaanderen, bevestigt dat laatste. “En wij zijn daar uiteraard heel blij mee. Dat is een teken dat mensen onze hulp heel hard appreciëren.”

Geld gestort?

Vraag is natuurlijk of er ook effectief geld gestort wordt op die rekeningen die vermeld worden op rouwbrieven. “Dat hangt natuurlijk af van wie de overledene is”, zegt Van den Berghe. “Maar bij palliatieve instellingen horen we dat er per vermelding op een rouwbrief toch gemakkelijk enkele honderden euro’s gestort worden aan een instelling.

Uitzonderlijk gaat het om een paar duizend euro. Nu, op de totale werkingsmiddelen van zo’n palliatieve instelling maakt dat gestorte bedrag niet zoveel uit, maar je moet ook de morele kant van de zaak bekijken. Als de familie zo’n rekeningnummer op de rouwbrief plaatst, geven ze daarmee ook een teken dat de palliatieve instelling goed werk heeft geleverd. Dat is voor ons minstens zo belangrijk.”

Koen SNOEKX