Ouders laten na 10 jaar lichaam van zoon herbegraven

Tien jaar nadat Steve Vissers (12) werd vermoord in de buurt van het Antwerpse Sportpaleis, krijgt hij een laatste rustplaats in Merksem. Zijn ouders laten hem vrijdag opgraven in Luxemburg. Ze hebben een nieuwe kist moeten kopen en moeten hun zoon nu voor een tweede keer begraven. Maar dat vinden Walter en Jacqueline Vissers niet zo’n probleem. “Nu is Steve weer dicht bij ons”, zeggen ze.

kscherpenberg

Op 24 juni 1999 rond 17 uur gingen Steve en zijn toen 9-jarige broertje Sven nog even fietsen voor het avondeten. In Deurne werd Steve met opzet aangereden door een man op een bromfiets. De man haalde een dolk uit zijn jas, dwong Steve om achterop de brommer te gaan zitten en reed met hem weg. Kleine Sven fietste ervandoor om hulp te halen. Hij kon de politie een haarfijne beschrijving van de dader geven.

Meteen werd een zoekactie opgezet. Twee uur later werd Steve gevonden langs de rivier Het Schijn, verkracht en vermoord. De dader, Danny Immens (39), werd de volgende dag gevat. In 2000 kreeg hij levenslang, maar binnenkort komt hij misschien in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Opgraving

Steves ouders en broertje Sven verhuisden de dag van de begrafenis naar Luxemburg, waar Walter een goeie baan had. Steve werd ook in Luxemburg begraven. “Ik zat elke dag op dat kerkhof”, vertelt Jacqueline. “Ik voelde mij er heel dicht bij Steve. Het leek alsof ik maar moest roepen en dat hij uit zijn graf zou komen.”

Maar de familie is niet lang in Luxemburg gebleven. “Sven miste zijn vrienden en ik zat er ook maar tussen vier muren”, zegt Jacqueline. Dus keerden ze terug naar België. Maar zonder Steve. Tien jaar lang reden Walter, Jacqueline en Sven geregeld over en weer naar Steves graf, een trip van 500 km, heen en terug.

“In 2002 hebben we in Deurne een monument voor Steve geplaatst”, vertelt Walter. “Dan hadden we dichtbij huis ook ‘iets’ om naartoe te gaan. Maar het was niet hetzelfde. Dus zijn we erover beginnen denken om Steve te gaan halen.”

“Sven was er eerst niet voor te vinden“, zegt Jacqueline. “Maar toen heb ik hem uitgelegd waarom het voor mij zo belangrijk was. ‘Als jij het graag wil, mama, moeten we het doen’, zei Sven dan.” Maar Steves kist laten opgraven, bleek niet zo simpel. “We moesten de toestemming van de Luxemburgse minister van Volksgezondheid hebben. En die gáf geen toestemming. Maar uiteindelijk heeft de burgemeester van het plaatsje waar Steve begraven ligt, wél gezegd dat het mocht.”

Pijn

Volgende week vrijdag, bijna exact tien jaar na de moord, wordt Steve opgegraven in Luxemburg. “We moesten een nieuwe kist kopen”, zegt Jacqueline. “Want we weten niet of de kist waar Steve nu in ligt nog in goede staat is. Als dat wel zo is, wordt de oude kist in de nieuwe gezet. We hebben dus een grote kist moeten kopen, voor een volwassene.”

“Deze begrafenis voelt helemaal anders dan de eerste keer. We brengen Steve naar huis. En nu kan zijn oma hem óók bezoeken. Voor de eerste keer.”

Benedicte VAN PAESCHEN