Berlaarse bibliotheek bespaart 20 procent energie

Het personeel van zes gemeentelijke gebouwen in onze regio engageerde zich om gedurende zes maanden op zijn energieverbruik te besparen. De medewerkers van de bib van Berlaar zijn de beste leerlingen van de klas.

Berlaar, Duffel, Lier, Mechelen, Putte en Willebroek schreven in oktober elk een van hun gebouwen in. Dat werden de klimaatgebouwen die voor de energieboekhouding, het toepassen van maatregelen en sensibilisatie van het personeel konden rekenen op ondersteuning van de intergemeentelijke vereniging Igemo.

1,75 miljoen

“De concrete inzet bestond erin om hun gezamenlijke zesmaandelijkse verbruik van 1,75 miljoen kWh te laten dalen. En er werd gespaard! Alle gebouwen samen realiseerden een besparing van 100.000 kWh en verminderden zo de CO2-uitstoot in onze regio met 21,5 ton. De bib van Berlaar boekte het beste resultaat met een besparing van bijna 25 procent”, zegt Kris Dens van Igemo.

“We hebben dit door allerlei kleine ingrepen kunnen verwezenlijken”, stelt bibliothecaris Gert Maris. “Zo hebben we bijvoorbeeld de thermostaat aangepast door zowel de minimum- als maximumtemperatuur met één graad te verminderen. Elektriciteit hebben we onder meer bespaard door steeds de verlichting uit te doen als die niet moest branden. We hebben de computers ook op stekkerdozen aangesloten, zodat er bij het uitschakelen geen stand-bylampjes blijven branden.”

Door deze overwinning verhuist de Gouden Spaarlamp van Igemo voor een jaar naar de Berlaarse bibliotheek. Berlaar was met voorsprong de winnaar, want de tweede in de rangschikking, het stadskantoor van Lier, bespaarde slechts 9,8 procent.

Knelpunten

“Ook al boekte niet elk gebouw hetzelfde recordresultaat als de bib, toch blijft deze actie voor personeel en bestuur een bron van inspiratie”, weet Kris Dens. “De tips blijven hangen bij het personeel en de aanwezige knelpunten in de gebouwen komen aan de oppervlakte: gebrekkige ventilatie of isolatie, onzuinige installaties of een onnauwkeurige energieboekhouding bijvoorbeeld.”

Chris VAN ROMPAEYMEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio