Stortput produceert minder gas dan Ivarem hoopte

Stortput produceert minder gas dan Ivarem hoopte

Stortput produceert minder gas dan Ivarem hoopte

Print
Lier - Uit de in 2003 gesloten stortput van Ivarem aan de Mechelsesteenweg in Lier komt minder methaangas dan oorspronkelijk werd berekend. Voor de Mechelse intergemeentelijke vereniging Ivarem is dat een lelijke streep door de rekening.

Ivarem begon met het storten op de site van de vroegere steenbakkerij Cuyckens aan de Mechelsesteenweg in Lier in mei 1989. In de kleiput, met een diepte van twintig meter en een oppervlakte van tien hectare, werden in totaal bijna 1,2 miljoen ton huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen gestort.

De put was in september 2003 helemaal vol en een jaar later begon Ivarem met de afdekking van de stortplaats. Dat werk eindigde in het najaar van 2005. Op dat ogenblik begon de nazorg die tien jaar zal duren. "In die periode beheersen we het percolaat of stortwater, controleren we de afdeklagen en onttrekken we methaangas uit de put", zegt Ivarem-directeur Jos Boeckx.

Tegenvaller

Maar met dat laatste loopt het niet zoals gewenst. "De gasproductie in de stortput ligt veertig procent lager dan onze prognoses", geeft Jos Boeckx toe. "Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt nu of dit normaal is of dat er iets misloopt. Het afval in de stortput zou bijvoorbeeld te droog kunnen zijn. Voor Ivarem is dit alleszins een tegenvaller. Doordat we minder gas produceren, maken we ook minder elektriciteit om te verkopen. Ook de groenestroomcertificaten brengen dan aanzienlijk minder op. Bovendien zal onze gasproductie minder lang duren dan de geplande vijftien jaar."

Voor de rest loopt de nazorg wél vlot. "Zo is de stortplaats aan de achterzijde, zoals gepland, al ongeveer drie meter gezakt. Of we aan de straatzijde even ver geraken, weten we niet. Daar zakt de stortplaats alleszins minder snel. Ondertussen ziet de stortplaats eruit als een grote grasvlakte, die er nagenoeg helemaal effen bijligt", zegt directeur Boeckx.

Nabestemming

Wat er later met de stortplaats gaat gebeuren, is nog altijd niet geweten. "Heel veel mogelijkheden zijn er eerlijk gezegd niet. We moeten niet alleen rekening houden met de bestaande ruimtelijke plannen voor deze zone, maar ook met het feit dat het over een stort gaat. Iets waarvoor je funderingen moet boren, kan dus niet, want dan beschadig je de afschermfolie. Hoge bomen kunnen eveneens niet. Vroeger werd al wel eens gedacht aan een klein golfterrein, een park- en recreatiezone of de plaatsing van zonnepanelen voor elektriciteitsproductie. Maar de nabestemming is voor ons nu nog niet zo belangrijk, de nazorg daarentegen wel", besluit Jos Boeckx.

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio