Namaak kopen blijft onbestraft

Namaak kopen blijft onbestraft

Namaak kopen blijft onbestraft

Print
Wie een valse handtas van Louis Vuitton meebrengt van een vakantie in Turkije, loopt weinig risico. De nieuwe wet uit 2007, die een efficiëntere aanpak van namaak mogelijk moet maken, blijft dode letter omdat de uitvoeringsbesluiten uitblijven.

Namaak is heel populair bij de Vlaming, zo bleek onlangs nog uit een grootschalig onderzoek van het marketingbureau Brandhome.

De overheid belooft al jaren een actieplan tegen de invoer van namaak. Vorig jaar werden op de luchthaven van Zaventem flyers uitgedeeld om reizigers te waarschuwen voor de zware boetes die men zou uitschrijven. Er zouden zelfs twintig militairen gedetacheerd worden om de douane bij te staan.

Maar twee jaar na de goedkeuring van de nieuwe wet, staat de douane aan de klaagmuur. De strijd tegen namaak is geen prioriteit meer in het Nationaal Veiligheidsplan, tenzij er een duidelijke link is met de georganiseerde misdaad.

De douane klaagt over te weinig middelen, het gerecht geeft voorrang aan meer belangrijke onderzoeken en klasseert de meeste dossiers met betrekking tot namaak.

Thierry GOEMAN

MEEST RECENT