Drie paarden afgemaakt na uitbraak virus in stal in Schilde

Drie paarden afgemaakt na uitbraak virus in stal in Schilde

Drie paarden afgemaakt na uitbraak virus in stal in Schilde

Print
De manege 'Stal Hazebroek' in 's Gravenwezel (Schilde) is tijdelijk gesloten nadat er het paardenvirus rhinopneumonie is uitgebroken. Vijftien paarden zijn daardoor inmiddels getroffen. Drie paarden werden noodgedwongen afgemaakt.

In de paardenstal bevinden zich 90 paarden. Vijftien paarden bleken koortsverschijnselen te vertonen. Tien genazen inmiddels, maar drie paarden kregen de meest ernstige vorm van het virus. Hun zenuwstelsel werd aangetast en ze raakten verlamd, aldus de dierenarts van Stal Hazebroek.

De stal zal dan ook enkele weken gesloten blijven tot de laatste koortsverschijnselen verdwenen zijn. De paarden lopen het virus immers op via mensen die contact hebben met verschillende paarden.

Aantasting zenuwstelsel

De paarden die het virus oplopen kunnen symptomen vertonen als verkoudheid en koorts en in het meest ernstige geval verlamming door aantasting van het zenuwstelsel. Paarden die aan het virus lijden kunnen ook zeer zwakke veulens voortbrengen.

De Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie (KBRSF) vraagt aan eigenaars van paarden die deelnamen aan de provinciale VOR-wedstrijd van mei 2009 om goed na te gaan of hun paarden geen ziektesymptomen vertonen.

.

Nu in het nieuws