Advocaat Rieder vangt bot bij Grondwettelijk Hof

Advocaat Rieder vangt bot bij Grondwettelijk Hof

Advocaat Rieder vangt bot bij Grondwettelijk Hof

Print
De Gentse advocaat Hans Rieder heeft woensdag ongelijk gekregen van het Grondwettelijk Hof, waar hij de nieuwe wet op de bijzondere opsporingsmethoden wilde laten schorsen. Dat gaat dus niet door.

De oude BOM-wet (wet op de bijzondere opsporingsmethoden, zoals observatie, infiltratie e.d.) werd in Gent anders geïnterpreteerd dan overal elders in België. Om te controleren of de politie een infiltratie wel volgens de regels van het boekje heeft uitgevoerd, komt het verslag van die infiltratie voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI).

De Gentse KI hoorde bij de bespreking van dat verslag de procureur-generaal apart en daarna ook alle partijen apart. De vier andere Belgische KI's horen eerst de procureur-generaal apart. Daarna horen ze de verdachten en de burgerlijke partijen elk apart maar altijd in het bijzijn van die procureur-generaal.

Noodwet

Cassatie besloot op 28 oktober 2008 dat dit laatste de juiste werkwijze was. Het Gentse Hof liet daarop tien zware criminelen vrij omdat de Gentse KI de wet foutief had toegepast. Gevreesd werd dat er nog vele andere boeven zouden vrijkomen. Ondertussen weet men dat de Gentse KI in 264 dossiers een foute beslissing nam.

Senator Hugo Vandenberghe diende een noodwet in, die heel snel door Kamer en Senaat werd goedgekeurd. Zo wilde hij voorkomen dat nog meer boeven zouden vrijkomen door de foute wijze waarop de Gentse KI de BOM-wet interpreteerde. In die noodwet staat duidelijk dat het systeem dat overal in België wordt toegepast ook voor Gent geldt.

Hans Rieder wilde de reparatiewet van Vandenberghe laten schorsen, maar het Grondwettelijk Hof zag daar woensdag geen reden voor.

Voor een overzicht van heel deze discussie rond de BOM-wet, zie de expertensite van John De Wit.

.

Nu in het nieuws