VS sturen ook onbemande vliegtuigen naar Latijns-Amerika

VS sturen ook onbemande vliegtuigen naar Latijns-Amerika

VS sturen ook onbemande vliegtuigen naar Latijns-Amerika

Print
De VS beginnen ook in Latijns-Amerika onbemande vliegtuigen in te zetten. De verkenningstoestellen kunnen er de strijd tegen de drugssmokkel goedkoper maken.

Het eerste onbemande toestel dat in Latijns-Amerika in actie kwam, was een Heron. Het toestel werd ingezet vanop een basis in El Salvador. Het idee kwam van het Southern Command van de Amerikaanse strijdkrachten. Dat was de toestellen aan het testen op de luchtmachtbasis van Comalapa in El Salvador.

Salvadoraanse en Amerikaanse drugsbestrijders verdachten een schip al weken van drugssmokkel, maar beschikten niet over het juiste materiaal om het lang genoeg te volgen. Daarop stelde Southcom voor om het schip te laten volgen door de Heron.

Heron

Het toestel kan tot twintig uur lang in de lucht blijven en het is uitgerust met betere sensors om drugssmokkelaars op te sporen. Bovendien is de Heron in staat de hele vlucht lang live videobeelden door te sturen naar het controlecentrum. Daarmee kon bevestigd worden dat het om een drugsschip ging. De resultaten waren zo bemoedigend, dat Soutcom zich sterk maakt dat de toestellen klaar voor zijn voor actief gebruik.

De Amerikaanse onbemande vliegtuigen zijn berucht geworden door hun inzet in het grensgebied tussen Afganistan en Pakistan. Ze voeren bombardementen en beschietingen uit waarbij ook heel wat burgerslachtoffers vallen.

Bron: JG (IPS)

MEEST RECENT