Aandeelhouder Punch Graphix gaat vakbondsman te lijf

Aandeelhouder Punch Graphix gaat vakbondsman te lijf

Aandeelhouder Punch Graphix gaat vakbondsman te lijf

Print
Lier - Vakbondssecretaris Wim Penninckx (foto) is woensdag fysiek aangevallen door bedrijfsleider Guido Dumarey van Punch Graphix in Lier. Aanleiding was een sociaal conflict over afvloeiingen.

Guido Dumarey ging woensdagmorgen aan de poort van zijn bedrijf compleet door het lint. De succesvolle West-Vlaamse zakenman stormde op vakbondssecretaris Wim Penninckx van bediendenvakbond LBC-NVK af.

“Alles ging heel snel. Hij heeft mijn bril afgenomen en heeft een vuistslag in mijn gezicht gegeven. Daarna heeft hij me op de grond geduwd en is hij op mij beginnen stampen”, doet Wim Penninckx zijn verhaal. Verschillende getuigen zouden zijn verhaal bevestigen.

Werkonwillig

De kiem van het conflict ontstond maandag tijdens het sociaal overleg tussen vakbonden en directie. “De directie wil 25 mensen op straat zetten, van wie 21 bedienden en 4 arbeiders. De directie heeft voor dat collectief ontslag een eerste sociaal plan uitgewerkt, maar daar konden we absoluut geen vrede mee nemen. Het kwam erop neer dat alle werknemers hun opzeg zouden moeten uitdoen, zodat het ontslag niets zou kosten. Onaanvaardbaar”, vertelt Penninckx.

Na de spaakgelopen onderhandelingen riep aandeelhouder Guido Dumarey het personeel dinsdag samen. “Hij vertelde dat alle 230 personeelsleden woensdag dan maar moesten thuisblijven, want dat hij het bedrijf volledig ging sluiten. Het personeel wilde uiteraard niet ingaan op zo’n eenzijdig verzoek. Dan riskeerden ze nog als werkonwillig behandeld te worden”, zegt Penninckx.

Raadsel

Het personeel ging woensdag dus gewoon aan de slag. Maar toen Dumarey het gezicht van vakbondsman Penninckx zag, liep het mis. “Iedereen ging rustig naar binnen. Ik kwam kijken of alles goed verliep. Plots stormde Dumarey op mij af en ging hij door het lint. Waarom hij mij aanviel is voor mij een raadsel. Hij staat bekend als iemand die er niet voor terugdeinst om mensen verbaal te kleineren. Maar geweld had ik hem nog nooit weten gebruiken.”

De politie kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op. De geslagen vakbondsman liet zich onderzoeken in het ziekenhuis. Hij had enkele blauwe plekken en vooral pijn aan de ribben. Er vloeide geen bloed en de man is ook niet werkonbekwaam.

Excuses

Algemeen secretaris van LBC-NVK Ferre Wyckmans reageerde onthutst. “Onze vakbondsman mag dan misschien niet halfdood zijn geslagen, maar iemand fysiek aanvallen tijdens een onderhandeling is absoluut ontoelaatbaar. Ik zou het gepast vinden mochten de werkgeversorganisaties dit voor de verandering ook eens veroordelen.”

Woensdagnamiddag werd er inderhaast een gesprek belegd met de directie. “De directie heeft zich uitgebreid verontschuldigd en wil volgende week verder praten over het sociaal akkoord. Of ik ook van Dumarey persoonlijk excuses heb gehad? Vlak na het incident heeft hij me vlug een hand gegeven, maar echte verontschuldigingen? Neen”, zegt Penninckx.

Bert PROVOOST

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio