Battel grijpt naast geluidsscherm E19

Battel grijpt naast geluidsscherm E19

Battel grijpt naast geluidsscherm E19

Mechelen - De Vlaamse overheid investeert niet in geluidsschermen langs de E19 in Battel (Mechelen). Dat is beslist na nieuwe metingen van het Agentschap Wegen en Verkeer vorige week.

Nancy Doncos en haar buurvrouw Simonne Van Offel hebben de voorbije maanden hevig strijd gevoerd voor maatregelen om de geluidsoverlast te dempen. Na hun noodkreet in Gazet van Antwerpen mochten ze naar de vrt-studio’s om hun verhaal te doen in het consumentenprogramma Volt. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) kwam zelfs persoonlijk naar de klachten van de Battelaars luisteren.

Eind vorige week zijn door het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen nieuwe metingen uitgevoerd. “In de tuin van Simonne werd 61 decibels gemeten, in die van mij vijf decibels minder. Wij hebben het zelf kunnen vaststellen. Dat is te weinig om geluidsschermen te krijgen”, zegt Nancy Doncos.

Verkeerde tijdstip

Doncos had de metingen liever op een ander moment gezien. “De technici zijn hier afgelopen vrijdag tussen 14 en 15u geweest, maar vanaf 16.30u is het verkeer veel drukker. Nu volgens de specialisten zou dat maar een paar decibels verschil geven”, vertelt Nancy.

Voorlopig geven de dames hun strijd op. “Wij denken dat er weinig anders opzit, maar wij danken iedereen die ons gesteund heeft”, zegt Nancy nog. Zij hoopt dat nieuwe Europese richtlijnen hen op termijn kansen bieden om toch geluidsschermen te krijgen.

Andere prioriteiten

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer hebben ze sowieso andere prioriteiten. “Wij investeren in geluidsschermen vanaf 80 decibel, en zo zijn er in Vlaanderen nog heel wat wegen. In de buurt bijvoorbeeld in Kontich”, reageert woordvoerster Erika Decorte. De stad Mechelen heeft wel de mogelijkheid om zelf te investeren. Maar burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaf eerder al aan dat hij dat niet zou doen wegens te duur. “De meeste gemeenten doen dat niet”, weet Decorte.

Als de geluidsoverlast zich boven de 65 decibel situeert, draagt Vlaanderen wel bij. “Voor wegen met een geluidsoverlast tussen 65 en 80 decibels delen wij de kosten. Hoe hoger het aantal decibels, hoe meer de Vlaamse overheid bijdraagt”, stelt Erika Decorte.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio