Amerika is dol op Mechelse bloemen

Amerika is dol op Mechelse bloemen

Amerika is dol op Mechelse bloemen

Print
Mechelen - Bloemenkweker Reinhold Holtkamp is dinsdag speciaal overgevlogen uit de Verenigde Staten om in Mechelen de bloemenpracht te ontdekken.

Holtkamp blijkt niet de eerste de beste te zijn. “Als wij het over violetkwekers hebben, behoort hij tot de absolute wereldtop”, zegt Johan De Meester van Garsy bloementorens. “De man met Duitse roots is er zelfs in geslaagd om met een space shuttle van NASA 15.000 zaadjes mee te sturen naar de ruimte. Daaruit zijn bloemen gemuteerd die blijven groeien”, vertelt De Meester.

Ditmaal haalt de Amerikaan zijn inspiratie in Europa, in Mechelen nog wel. “Twee jaar geleden heeft de stad Entente Florale gewonnen, een Europese wedstrijd voor de mooist bebloemde steden. In de VS bestaat er met America in Bloom een gelijksoortige wedstrijd, en beide organisaties onderhouden contacten met elkaar. Zo is Reinhold Holtkamp in Mechelen terechtgekomen”, legt Johan De Meester uit.

En daar stonden ze dan dinsdag, midden op de Grote Markt. “Wat ik hier zie, is werkelijk prachtig. Bloemen brengen kleur en leven in een stad, en dat merk je hier overduidelijk. Als ik met mijn familie naar België reis, breng ik zeker nog eens een bezoek aan Mechelen”, vertelt Reinhold Holtkamp.

Model voor Nashville

Zo’n duizend bloemenmanden hangen er in de Dijlestad. Plus nog eens 350 bloembakken, 175 bloementorens en 50 bloemenspiralen. Straks staan ze model voor de bebloeming van Nashville, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee met zo’n miljoen inwoners.

“Tijdens mijn onderhoud met burgemeester Karl Dean heb ik foto’s van Mechelen getoond en hij was enthousiast. Nashville is een toeristische stad. Het is bekend door de countrymuziek en wereldsterren zoals Shania Twain en Johnny Cash”, stelt Holtkamp.

Met zijn bedrijf Citibloom en Mechelen als voorbeeld wil hij nog meer Amerikaanse steden veroveren. “Altlanta en Saint Louis om er twee te noemen. Net zoals in Europa wordt in Amerika gestreden om de titel van groenste stad”, geeft Reinhold Holtkamp aan.

Privébedrijf is leverancier

Het Oost-Vlaamse bedrijf Jos Hanging Baskets wil hem daar graag bij helpen. De stad Mechelen is er klant en betaalt elk jaar 400.000 euro voor de service.

“Wij leveren bloemen aan zo’n honderd gemeenten. Mechelen is de grootste. Van mei tot oktober staan wij niet alleen in voor de levering van de bloemen. Wij zorgen ook voor het onderhoud en als het seizoen erop zit, halen wij alles weer weg”, zegt zaakvoerder Jos De Troyer. “Waar nodig vervangen wij ook bloemen, heel het seizoen door”, stelt De Troyer.

Sven VAN HAEZENDONCK

www.citibloom.com
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio