Stationsomgeving Heist-op-den-Berg krijgt renovatie

Print
Heist-op-den-Berg - De NMBS en de gemeente bLier starten vanaf september met enkele grote projecten in en rond het station in Heist-opden- Berg.

Spoorwegbeheerder Infrabel start in september met de werkzaamheden voor de perronverhoging in het station in Heist-op-den- Berg. Zo wil het de meer dan 1.500 reizigers per dag, onder wie veel senioren, beter bedienen. Het open afstappen zal minder moeite vergen. Bij die gelegenheid zal het volledige perron verhard en het meubilair vernieuwd worden.

Extra parkeerplaatsen

“In dezelfde periode wordt er gestart met de inrichting van parkeerplaatsen langs de Spoorwegen Berkenstraat, naast het spoorrichting Aarschot en vlak bij het tractieonderstation in de Halfstraat”, stelt schepen Jef Marien (CD&V).

“Er worden tachtig nieuwe parkeerplaatsen aangelegd, wat het totaal op 160 plaatsen brengt. In de omgeving van het station zullen dan meer dan vijfhonderd parkeerplaatsen te vinden zijn.”

Verbinding met centrum

De NMBS-groep is akkoord om die parkings op te nemen in het parkeerbewegwijzeringsplan voor het centrum. Zo kunnen ze ook dienen als als randparking voor de Bergstraat en het cultuurcentrum.

De bouw van een trap langs de talud van de spoorweg laat toe dat de centrumbezoekers van op de parking naast het spoor onmiddellijk de Berkenstraat en de Bergstraat kunnen bereiken. “De gemeente zorgt voor de openbare verlichting en de groenaanleg”, zegt Marien.

“De werkzaamheden starten in oktober en zullen begin januari 2010 klaar zijn. Ze worden in fases uitgevoerd, zodat zoveel mogelijk parkings gebruikt kunnen worden”, stelt Paul Van Aelst, woordvoerder van de NMBS-Holding.

De kosten voor de extra parkeerplaatsen en het vernieuwde perron worden op 150.000 euro geraamd.

Fietstunnel

Ten slotte wil de NMBS een prioriteit maken van fietscomfort aan het station, waarvoor ze samenwerkt met de gemeente. Op termijn willen beide partijen een veilig fietspad aanleggen tussen de rotonde van het zwembad in de Lostraat en de rotonde Fabiola en wordt er een nieuwe fietstunnel onder de spoorwegen overwogen.

Waar die komt, moet nog worden onderzocht. Het idee sluit aan bij het project om een veilig fietspad aan te leggen langs de spoorlijn.

PA

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio