"Karst Tates bevestigde dat het een aanslag was"

Print
Bijna iedereen zal zich nog de huiveringwekkende beelden herinneren van het drama op Koninginnedag in het Nederlandse Apeldoorn. Karst Tates had zich met zijn wagen door het publiek geboord en knalde uiteidelijk tegen een monument. Een agente op de fiets kon een aanrijding net vermijden. Zij praat voor het eerst.

"Wat ik toen zag, vergeet ik nooit meer", aldus Sharon Koenders in 'De Telegraaf'. "De voorste rij toeschouwers stond achter het hek. Sommigen stonden nog te zwaaien. Daarachter zag ik van alles door de lucht vliegen. Toen ik goed keek, zag ik dat dat mensen waren.”

Bloed rochelen

Toen het onheil was gebeurd, haastte Koenders zich nog snel naar de zwaargewonde Karst Tates. "Ik heb een paar minuten in de auto gezeten. Mijn collega heeft voornamelijk met hem gesproken. Ik vulde af en toe aan. Een soort verhoor. De dader zag er niet goed uit, maar was wel goed bij zinnen."

"Ik hoorde hem bloed rochelen terwijl hij antwoordde. Op een gegeven moment hebben we gevraagd of het een bewuste actie was en dat beaamde hij. Mijn maatje en ik keken elkaar aan om te zien of de ander het ook gehoord had. Het was echt een aanslag."

Woede

"Dat deed wel wat met mij. Ik werd heel boos. Deze zinloze actie heeft zoveel onschuldige slachtoffers gemaakt. Ik vroeg me af: heb je wel een idee wat je hebt aangericht?“

Bij het drama kwamen acht mensen, waaronder Karst Tates zelf, om het leven. Het officiële onderzoek naar het hoe en waarom werd nog niet afgerond.

Via onderstaand YouTube-filmpje kan je zien hoe Sharon Koenders de zwarte Suzuki van Tates net kan mijden.

MEEST RECENT