Valkeniers: "Dit getuigt van respect voor de kiezers"

Valkeniers: Dit getuigt van respect voor de kiezers

Valkeniers: "Dit getuigt van respect voor de kiezers"

Print
Aftredend minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft woensdagvoormiddag gesproken met de voorzitters van twee kleine partijen. Mieke Vogels (Groen!) en Jean-Marie Dedecker (LDD) kwamen op de koffie. Eerst was echter Bruno Valkeniers van Vlaams Belang aan de beurt.

De voorzitter van de extreemrechtse partij had het over een nuttig en aangenaam gesprek met een vriendelijk man. "Het is de eerste keer dat we uitgenodigd worden zonder dat we dat zelf hebben moeten forceren", aldus Valkeniers. "Dit getuigt van respect voor de kiezers."

Twistpunten blijven

Bij de verkenningsgesprekken van de vorige Vlaamse regering in 2004 zou Vlaams Belang, in de ogen van Valkeniers, zich hebben moeten opdringen om hun zegje te mogen doen aan de toenmalige Vlaamse numéro uno: Yves Leterme.

Volgens Valkeniers zijn hij en Peeters het eens over "een aantal analyses en oplossingen", maar blijven er ook twistpunten. Vlaams Belang gelooft namelijk niet meer in de werking van het Belgische model.

Lijst Dedecker

Jean-Marie Dedecker arriveerde bij Kris Peeters zonder illusies. "Ik hoop dat N-VA in de regering komt", zei hij voor aanvang van zijn gesprek. "De kiezer heeft gekozen voor De Wever en niet voor Dedecker."

Hij heeft echter de vrees dat de "verzuilde blauwe, oranje en rode organisaties" aansturen op een klassieke tripartite.

Groen!

Mieke Vogels sprak plots heel andere taal dan enkele dagen geleden. "We hadden zondag drie voorwaarden gesteld: we moeten een duidelijk mandaat van de kiezer krijgen, we moeten nodig zijn en we moeten kunnen wegen. Op het eerste zicht was aan die voorwaarden niet voldaan", zei Vogels.

"Ik wil me laten verrassen door Kris Peeters", klonk het dan weer woensdagochtend. "De staatshervorming is een zaak van de Kamer, niet van het Vlaams parlement. Men vergeet dat wel eens."

Natuurpunt

Om te slagen in de vorming van een nieuwe Vlaamse regering zal Peeters in de namiddag ook vertegenwoordigers van verenigingen zoals de Gezinsbond en Natuurpunt uitnodigen voor een verkennend gesprek.

Dinsdag riep Peeters al de voorzitters van N-VA, CD&V, Open Vld en sp.a bij zich.

Nu in het nieuws