Uniek: scholeksters broeden op dak Gazet

Uniek: scholeksters broeden op dak Gazet

Uniek: scholeksters broeden op dak Gazet

Print
Antwerpen - Uw krant heeft net als de Antwerpse Zoo heuglijk babynieuws. Na 25 dagen broeden zijn drie kuikens van een scholekster uit het ei gekipt op het platte kiezeldak van Gazet van Antwerpen.

De ‘Kai-Mooks’ van Gazet van Antwerpen werden geboren op het dak van het bedrijfsgebouw op Linkeroever. Journalisten die verstrooiing zoeken, moeten maar tien stappen zetten en ze zitten in de kraamkliniek. Vader scholekster tippelt met zijn lange rode bek rond op zoek naar voedsel, terwijl de moeder bij de kroost blijft. Af en toe legt ze zich neer om de kuikens op te warmen.

“Scholeksters zijn steltlopers die hun natuurlijke woongebied verlegd hebben van de kust naar het binnenland”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Hij noemt het broedgeval “tamelijk uniek”.

De hele redactie is nu op zoek naar een originele naam voor de drieling. Denkt u een leuke naam te hebben voor de spruiten van uw krant? Laat het ons dan weten via mail!

Nabootsing kiezelstrand

“Op het pannendak van de koninklijke villa in het Zwin maakte ik het ooit zelf mee. In de literatuur zijn er al meer cases bekend van scholeksters die op een plat grind- of kiezeldak broeden, omdat dat dak voor deze van nature kustvogels een grind- of kiezelstrand nabootst. Ze hebben er geen last van grondpredatoren zoals wezels of vossen, maar het probleem is wel dat de kuikens gedoemd zijn op het dak te blijven zitten tot ze kunnen vliegen. Omdat er op een kiezeldak geen beschutting is, vallen die kuikens ook vaak ten prooi aan kraaien”, legt hij uit.

Jan Rodts twijfelt nog of uw krant de kuikens best laat zitten of ze best naar de grond laat evacueren, waar ze verder gevoederd zullen worden door hun ouders.

Bent u een vogelkenner en weet u wat het beste is voor de drie kuikens, stuur uw tips dan door naar onze reporter!

KMa

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio