Hevige rukwind blaast muur omver

Hevige rukwind blaast muur omver

Hevige rukwind blaast muur omver

Print
Vorselaar - Een rukwind blies dinsdagmiddag een onlangs opgetrokken tipgevel omver. Niemand raakte gewond, maar de stenen vielen bovenop de auto op de oprit van de buren.

Het was rond het middaguur toen een bewoonster in de nieuwe verkaveling Jantjesblok in Vorselaar plots een hoop lawaai hoorde.

Brokstukken

Buiten stelde ze vast dat een deel van de gevel van het naburige huis in aanbouw naar beneden was gedonderd. Nogal wat brokstukken waren bovenop haar geparkeerde auto op de oprit terechtgekomen.

Ruiten waren verbrijzeld, terwijl het koetswerk onder de diepe blutsen en krassen zat.

Losstaande muur

Het ging om een losstaande binnen- en buitenmuur in een tipvorm die bovenop de eerste verdieping was gemetst. Tegen de gevel stond een grote stelling, die onder het gewicht van het puin helemaal scheef hing. De brandweer moest die voorzichting ontmantelen.

Op de werf was op het ogenblik van de feiten niemand aanwezig. “We hebben maandag het laatste deel van het metselwerk afgewerkt”, verklaarde een bouwvakker van onderaannemer WM-Bouw uit Maasmechelen. “Er zou vandaag een container gebracht worden zodat morgen de werkzaamheden aan het dak konden starten.”

"Afgeschoord"

In de nieuwe verkaveling zijn er heel wat huizen in aanbouw. Bouwvakkers die vlakbij aan de slag waren, vertelden dat het in de loop van de voormiddag flink was beginnen waaien. “Bij een stevige wind hoorden we ineens gekraak en meteen daarna stortte die tipgevel in.”

Werfleider Frank Arras van hoofdaannemer Durabrik benadrukte dat de muur was ‘afgeschoord’ (ondersteund om omkantelen te voorkomen, red.). “Daar hechten we veel belang aan."

Verzekering

“Blijkbaar was de gevel nog niet genoeg afgeschoord”, ging Arras verder. “Maar bij felle wind is soms de beste beveiliging niet genoeg. We gaan de zaak nu met de verzekering bekijken."

"Pas eens daar klaarheid is, kan de gevel heropgebouwd worden en kan het dakwerk aanvangen.”

HO

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio