Verzekering vergoedt illegale afgebrande chalet niet

Verzekering vergoedt illegale afgebrande chalet niet

Verzekering vergoedt illegale afgebrande chalet niet

Beerse - Frans Willems uit Beerse krijgt na een brand in zijn illegaal gebouwde bungalow aan de Monseréweg in Lille geen uitkering van de verzekeringsmaatschappij.

De gepensioneerde bouwvakker Frans Willems (73) en zijn vrouw Annie Versmissen (71) uit Beerse voelen zich onheus behandeld door verzekeringsmaatschappij Mercator.

Defecte waterkoker

Een brand legde op 7 november van vorig jaar hun buitenverblijf aan de Monseréweg in Lille in de as. Een defect aan een waterkoker heeft de brand vermoedelijk veroorzaakt.

Het koppel dacht aanspraak te maken op een schadeloosstelling van de brandverzekering, maar vist achter het net.

"34 jaar betaald"

“Ik heb 34 jaar lang een premie van 234 euro betaald voor de brandverzekering van onze chalet. We hebben altijd moeten betalen, maar de verzekeringsmaatschappij wil nu zelf niet over de brug komen”, vertelt Frans Willems.

“Een medewerker van Mercator heeft ons voorgesteld om 10.000 euro uit te keren als vergoeding voor de betaalde premies en voor het opkuisen van de resten van de chalet. Daar gingen we niet mee akkoord. Een expert heeft de totale schade geschat op 123.978 euro.”

Illegaal

Het koppel bouwde in 1975 eigenhandig de bungalow in de Lilse landbouwzone. “We zijn daarvoor in 1977 voor de rechtbank gedaagd omdat de chalet er illegaal stond”, vervolgt Willems.

“We moesten de bungalow van de rechter afbreken. Maar we hebben er dertig jaar niets meer van gehoord. In 2007, net voor het verstrijken van de termijn, kregen we een deurwaarder over de vloer. Een dik jaar later brandde de chalet af.”

"Niet voor rede vatbaar"

Verzekeringsmaatschappij Mercator beweert recht in haar schoenen te staan. “De eigenaar had bij het afsluiten van de brandverzekering moeten melden dat er een afbraakvonnis op het gebouw rustte. Dat is bij de wet vastgelegd. Hadden we dat geweten, dan hadden we het gebouw nooit verzekerd”, reageert Patrick Van De Sype van Mercator.

“We hebben geprobeerd om het dossier met de klant te bespreken, maar hij is niet voor rede vatbaar.”

Teleurgesteld

Frans Willems reageert teleurgesteld. “Blijkbaar hadden we het vonnis moeten meedelen, dat wisten wij niet.”

BVDL

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio