"De dokter zei: belt u maar een begrafenisondernemer"

“Sorry, mevrouw, uw echtgenoot is overleden.” De mugarts vulde de papieren in, het medisch personeel pakte zijn spullen en wilde vertrekken. Tot bleek dat Peter Jordaens nog ademde...

kscherpenberg

Het verhaal is hallucinant: op 12 mei lag Peter Jordaens thuis in Berchem te slapen. “Zijn vrouw Patricia merkte rond 4.30 uur dat hij heel zwaar aan het ademen was”, vertelt broer Bruno. “Patricia probeerde hem wakker te maken, maar kreeg geen reactie. Ze legde Peter op zijn zij, maakte de luchtwegen vrij en belde een ziekenwagen.”

Peter werd meer dan een halfuur gereanimeerd, maar vergeefs. Bruno Jordaens: “De dokter zei tegen Peters vrouw: sorry, uw man is overleden. Mijn moeder en Patricia dachten dat Peter op dat moment nog ademde. Toen moet de arts gezegd hebben: hij is zijn laatste adem aan het uitblazen.”

“Hij leeft weer!”

De arts vulde de overlijdensakte in en zei tegen de familieleden dat ze een begrafenisondernemer moesten bellen. “De medische ploeg wilde vertrekken, maar één iemand moest nog even terug omdat ze iets vergeten waren. Die persoon kwam terug en riep dat Peter weer leefde.”

De Berchemnaar, vader van een zoontje van drie, werd naar het Middelheimziekenhuis gebracht. Twee weken werd hij in een kunstmatige coma gehouden. “De dokters gaven hem één kans op honderd, maar hij haalde het”, vertelt Bruno. “Blijkbaar heeft hij een erfelijke hartkwaal. Binnenkort krijgt hij een defibrillator ingeplant. Nadien moet hij nog maanden revalideren. Misschien wordt hij nooit meer helemaal de oude, maar zelfstandig leven zal zeker kunnen.”

Lazarus-syndroom

Wanneer patiënten na een lange, vruchteloze reanimatie weer beginnen te ademen, spreekt men van het Lazarus-syndroom. “Heel uitzonderlijk”, weet hoofdgeneesheer Nele Beeckman van het Sint-Vincentiusziekenhuis, van waaruit de mug-dienst op 12 mei vertrok. De hoofdgeneesheer vindt dat de mug niets te verwijten valt.

“Ze zijn bijna drie kwartier met hem bezig geweest. Dat is heel lang, want volgens de richtlijnen van Advanced Life Support is er na twintig minuten een evaluatie. Als er dan geen polsslag, geen bloeddruk en geen ademhaling zijn, ziet het er heel slecht uit. De dokters zijn dan nog eens een tijd bezig geweest, ook zonder resultaat. Dan moet je vaststellen dat iemand klinisch dood is.”

Zelf is de hoofdgeneesheer ook eens klinisch dood geweest, na een extreme allergische reactie. “Daarna moet je een tijd herstellen, want je moet je spieren trainen. Het duurt toch een jaar voor je er helemaal bovenop bent.” Beeckman snapt dat de familie met vragen zit. “Zoiets is moeilijk te verklaren. Maar ik zou de dokters dankbaar zijn als ik hem was.”

beeld: vtm

PDM/MF

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio