Liga: "De Clerck leerde niets uit Fortiskwestie"

Liga: De Clerck leerde niets uit Fortiskwestie

Liga: "De Clerck leerde niets uit Fortiskwestie"

Print
“Dit is een verdoken sanctie onder druk van de minister van Justitie. Blijkbaar heeft die niets geleerd uit de Fortiskwestie”. Dat zegt Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten in een reactie op de overplaatsing van gps-rechter Walter De Smedt naar de echtscheidingskamer.

De Antwerpse strafrechter Walter De Smedt sprak twee weken terug een Marokkaanse drugsverslaafde gps-dief vrij omdat zijn diefstal was uitgelokt doordat een eerdere celstraf van 18 maanden niet was uitgevoerd. De Smedt mag vanaf morgen geen strafzaken meer doen, maar moet echtscheidingen begeleiden. Officieel gaat het gewoon om “een herschikking van het dienstrooster in het belang van de goede functionering van de rechtbank”.

Verdoken sanctie

Volgens Vander Velpen is het evenwel “een verdoken sanctie onder politieke druk”.

“Ik spreek me niet uit over de inhoud van het vonnis van De Smedt en ook niet over de rechter zelf. Maar wel over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. In een democratie vellen rechters hun vonnissen onafhankelijk. Die onafhankelijkheid is een hoeksteen van onze democratie. Het wordt stilaan helaas een internationale trend dat de regering daar tegen optreedt.”

Moraal

Volgens Vander Velpen kan het niet dat de minister van justitie in de pers en het parlement opriep tot een sanctie tegen De Smedt. “De moraal van de Fortiszaak was dat de uitvoerende macht de rechters niet onder druk mocht zetten. Dat is de huidige justitieminister blijkbaar volledig vergeten.”

“En dit terwijl het Europees Hof voor de Mensenrechten meer en meer vindt dat rechters zich in maatschappelijke debatten moéten uitspreken. Het wordt hoog tijd dat het parlement het debat over de onafhankelijkheid van de magistratuur voert”, aldus Vander Velpen.

Ondertussen kondigde ook Kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) aan dat hij de Justitieminister hierover vandaag zal ondervragen. Eerder had Rob Van de Velde (LDD) al een vraag ingediend bij De Clerck.

Lees meer over deze zaak op de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws