Engin Bekdemir (17) uit Beverlo maakt droomtransfer naar FC Porto

Engin Bekdemir (17) uit Beverlo maakt droomtransfer naar FC Porto

Engin Bekdemir (17) uit Beverlo maakt droomtransfer naar FC Porto

Print
Engin Bekdemir, een zeventienjarige Limburger van Turkse origine, tekende maandagavond een contract dat hem voor drie jaar aan FC Porto bindt. De spelmaker van de U19 van PSV is in de wolken met zijn droomtransfer. “FC Porto is een van de grote clubs van Europa en speelt elk jaar in de Champions League. Daar wil ik binnen een jaar of twee bij zijn.”

Engin Bekdemir verhuisde op zijn achtste van Beverlo naar PSV. Hij lag in Eindhoven nog twee seizoenen onder contract.

“Ik ben een echte nummer tien,” zegt hij. “Technisch vaardig en ik ben bij de jeugd van PSV de man van de assists. Voor Turkije speelde ik ook al 35 jeugdinterlands. Op het EK -17 in Duitsland had ik al eens contact met FC Porto. Patrick Greveraars is er hoofd jeugdopleiding, Hij was acht jaar mijn jeugdtrainer bij PSV. Hij kende me en wilde me absoluut bij Porto hebben. Maandagavond heb ik dan mijn contract in Porto getekend bij de voorzitter zelf in het Dragao-stadion.”

Fier

Het leven van de jonge Bekdemir gaat nu grondig veranderen. “Ik kan nog een maand bij mijn familie in Beverlo blijven. Mijn drie oudere broers en mijn vader zijn ontzettend trots en fier op mij. Mijn jongste broer is 23 en maakte zopas een transfer van Mol-Wezel naar Patro Eisden."

"Mijn andere broers voetballen niet meer. Op 19 juli word ik in Porto verwacht voor de trainingen met de reserven. Ik zal er in een huis wonen met nog drie andere jonge talenten die bij de tweede ploeg worden klaargestoomd. Het wordt een grote stap, maar als voetballer kan je er alleen maar van dromen om een kans te krijgen bij zo een grote ploeg. Als ik alleen al dat fantastische stadion zie...”

Europese vitrine

Voetbalmakelaar Arie Treffers realiseerde de transfer van Bekdemir. “Alhoewel hij nog maar 17 was, speelde Engin toch al bij de U19 van PSV. Maar de verstandhouding met het hoofd opleiding was er niet zo goed. Bekdemir was vaak weg met de nationale jeugdploegen van Turkije en dat hadden ze in Eindhoven niet zo graag. Hij heeft er nu pas een stage van twee weken bij FC Porto opzitten en ze waren er snel overtuigd van zijn kwaliteiten."

"Ook Manchester City, Galatasaray en Fenerbahce waren overigens geïnteresseerd. Engin zal in Portugal zeker niet verloren lopen, want mijn makelaarsbedrijf heeft er ook een afdeling. We zullen hem van dichtbij blijven volgen. Bekdemir heeft veel talent, maar hijzelf zal nu de stap moeten zetten. Bij FC Porto zit hij goed. Het is een club die jonge spelers opleidt om door te verkopen. Je staat er in de vitrine van het Europese voetbal."

Luc MARTENS

MEER VOETBALNIEUWS