Bedienden Aleris dreigen met acties vanaf vrijdag

Print
Duffel - De bedienden bij aluminiumproducent Aleris blijven hun eisen verdedigen. Als de directie donderdag niet opnieuw aan de onderhandelingstafel verschijnt, sluiten ze acties niet uit. De arbeiders weten op vrijdag 26 juni wie ontslagen wordt.

Nadat de directie vorige week donderdag de onderhandelingstafel had verlaten, hebben de vakbonden van de bedienden, LBC-NVK en BBTK, het personeel hierover dinsdag ingelicht. "Zij hebben ons het mandaat gegeven om verder te onderhandelen over de gebruikelijke ontslagvergoeding die één maand per jaar anciënniteit bedraagt en over brugpensioen vanaf 52 jaar op vrijwillige basis", zegt vakbondssecretaris Koen De Kinder (LBC-NVK).

"Het huidige voorstel van de directie is voor de bedienden onaanvaardbaar. Ze willen enkel loon inleveren mits de gangbare ontslagvergoeding en een vrijwillig brugpensioen op 52 jaar. De bedienden eisen dat de directie terugkeert naar de onderhandelingstafel om over deze punten een akkoord te sluiten. Als de directie dit weigert worden verdere acties niet uitgesloten", vult vakbondssecretaris Frank Lingier (BBTK) aan. Het woord staking nemen de vakbonden nog niet in de mond, ze denken eerder aan prikacties.

Arbeiders

Voor de arbeiders van Aleris is er beter nieuws. Directie en arbeidersvakbonden hebben afgesproken dat werknemers zich vrijwillig kunnen aanmelden voor een eventueel vertrek. Zo kan het aantal naakte ontslagen bij de herstructurering nog worden teruggedrongen.

"Arbeiders die zich vrijwillig melden om het bedrijf te verlaten, kunnen aanspraak maken op de afspraken uit het sociaal plan", verduidelijkt Hugo Van Winckel (ABVV). "Maar het is de directie die beslist of zo'n vrijwilliger ook echt ontslagen wordt. Wie eventueel wil vertrekken, hoeft nu niet meer te wachten. Zo hopen we het aantal ontslagen nog verder terug te dringen. Als iedereen vanaf 52 jaar brugpensioen zou opnemen, gaat het nog om zeventig tot tachtig arbeiders. Dat is toch heel wat minder dan de 530 waarover de directie het aanvankelijk had."

De arbeiders krijgen op vrijdag 26 juni in het bedrijf een brief waarin staat of ze van dienst veranderen, op brugpensioen kunnen of ontslagen worden. De werknemers kunnen er ook hun vragen terecht, want is er die dag geen productie", besluit Van Winckel.

Volgens Van Winckel heeft Aleris ook nog beslist om de extrusieafdeling twee maanden langer open te houden om pas op 1 augustus te sluiten. Ook bij de schijvenafdeling wordt een maand langer geproduceerd.

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio