Moeders ongewenst op werkvloer

Moeders ongewenst op werkvloer

Mama

Moeders ongewenst op werkvloer

Print
Steeds meer zwangere vrouwen voelen zich gediscrimineerd op de werkvloer. Het aantal klachten is vorig jaar bijna verdubbeld.

Vorig jaar ontving het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen 125 klachten over discriminatie. Opvallend is dat steeds meer zwangere vrouwen zich gediscrimineerd voelen in hun job. “Een onrustwekkend cijfer”, zegt Yassine Sbaiti van het Instituut.

Rechtbank

Het gaat onder meer om vrouwen die melden dat ze ontslagen werden na een zwangerschap. Sommige werkgevers laten vrouwen bij hun aanwerving dan weer beloven dat ze geen kind zullen krijgen in de komende jaren. Het Instituut trok in 2008 met vier zaken naar de rechtbank. De uitspraken zijn nog hangende.

“Omdat de klachten over zwangerschap op de werkvloer al een paar jaar stijgen, ondervragen we momenteel 600 Belgische vrouwen die pas zwanger zijn geweest."

"We gaan na hoe de communicatie tussen de werkgever en de werkneemster over de zwangerschap verloopt. Daarna formuleren we aanbevelingen voor het beleid”, zegt Sbaiti.

Kirsten BERTRAND

NIET TE MISSEN