WHO: "Hoogste alarmfase voor Mexicaanse griep"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, voor het eerst in vier decennia, alarmfase 6 uitgeroepen voor de Mexicaanse griep. Experten van de WHO kwamen samen in Genève voor een spoedvergadering. De hoogste alarmfase betekent dat er sprake is van een pandemie.

ikerremans

De plaatsvervangende directeur-generaal van de WHO, Keiji Fukuda, maakte dinsdag al bekend dat er nagadacht werd over alarmfase 6.

"We hebben te maken met een pandemie", aldus Fukuda. De directeur-generaal is bezorgd over de aanhoudende verspreiding van het virus. De Mexicaanse griep is nu al in 73 landen opgedoken. Meer dan 26.500 mensen zijn besmet geraakt en 139 daarvan hebben de ziekte niet overleefd.

Australië

Het virus is uitgebroken in Mexico en daar zijn, samen met de Verenigde Staten, al de meeste slachtoffers gevallen.

De hoogste alarmfase 6 wordt enkel uitgeroepen als er ook in een andere regio dan de regio van oorsprong, mens-op-mensbesmettingen op grote schaal voorkomen. Dat is nu het geval in Australië. In het land zijn al meer dan 1200 besmettingen gesignaleerd.

Scholen gesloten

In Hongkong werden donderdag alle scholen en crèches gesloten nadat bleek dat 12 leerlingen ziek waren en ook in Düsseldorf zijn 30 leerlingen besmet geraakt met het virus.