"Politie dumpt kinderlijkjes in rivier"

Politie dumpt kinderlijkjes in rivier

"Politie dumpt kinderlijkjes in rivier"

Print
“Speciale politie-eenheden openden het vuur op vreedzame en ongewapende demonstranten. Veertig activisten werden gedood, waaronder drie kinderen. De politie verzamelde de lichamen, stak ze in zwarte zakken en wierp ze vanuit een helikopter in de rivier."

Er zijn tegenstrijdige rapporten over een gewelddadig incident tussen inheemse bewoners van het Amazonewoud en de politie, waarbij aan beide zijden doden vielen. Volgens de inheemse leiders dumpte de politie lijken van betogers in de rivier.

Slachting

De Peruaanse overheid beschrijft het gebeuren van vrijdag als een “confrontatie” tussen de politie en inheemse betogers op een wegversperring in de stad Bagua in de noordelijke provincie Amazonas. Daarbij zouden 24 politieagenten en tien burgers om het leven gekomen zijn.

Maar de leiders van de demonstranten zeggen dat minstens veertig inheemse activisten gedood werden, waaronder drie kinderen. Ze zeggen dat de overheid de slachting heeft willen verbergen door de lichamen in de rivier te gooien.

Zwarte zakken in rivier

Ook buitenlandse activisten zeggen dat de politie vroeg in de morgen het vuur opende op ongewapende activisten, van wie sommige nog aan het slapen waren. De politie zou ook geschoten hebben op betogers die zich overgaven of probeerden te vluchten. Als antwoord daarop, zeggen de activisten, heeft een groep inheemse betogers een aantal politieagenten overvallen en gedood.

“Onze broers en zusters in Bagua zeggen dat ze de politie de lichamen heeft verzameld, ze in zwarte zakken gestoken heeft en ze in de rivier geworpen heeft vanuit een helikopter.” Dat zegt Walter Kategari van de Peruaanse Regenwoud Interetnische Ontwikkelingsassociatie, die 28 federaties van inheemse volkeren verzamelt. Aidesep leidt de protesten die twee maanden geleden begonnen met de blokkades van wegen en rivieren en de bezetting van olie-installaties in verschillende provincies.

Gecoördineerde politieaanval

Ook Gregor MacLennan van de internationale organisatie Amazon Watch heeft dergelijke berichten gehoord van informanten. “Al onze getuigen zeggen dat de speciale politie-eenheden het vuur openden op vreedzame en ongewapende demonstranten. Bij de poging om de wegen vrij te maken vielen tientallen doden en gewonden”, zegt MacLennan. “Het lijkt erop dat de politie gekomen is met het bevel te schieten. Dit was helemaal geen schermutseling, maar een gecoördineerde politieaanval.”

Volgens MacLennan was er net voor het incident een vergadering tussen de inheemse leiders en de politie, waarop de demonstranten te horen kregen dat de blokkades ontmanteld zouden worden.

Bron: JG (IPS)

MEEST RECENT