De Wever wil "ongelooflijk graag" in Vlaamse regering

De Wever wil ongelooflijk graag in Vlaamse regering

De Wever wil "ongelooflijk graag" in Vlaamse regering

Print
Kandidaat minister-president Kris Peeters heeft dinsdagvoormiddag met N-VA-voorzitter Bart De Wever gesproken over de vorming van een Vlaamse regering. Ook CD&V-voorzitster Marianne Thyssen kwam al op de koffie. De Wever zegt dat hij bereid is water in de wijn te doen, en "ongelooflijk graag" in een Vlaamse regering stapt.

Na De Wever had Kris Peeters ook een gesprek met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Zij wilde niet reageren na de samenkomst. Later op de dag volgen ook sp.a-voorzitster Caroline Gennez en interim-voorzitter van Open Vld Guy Verhofstadt.

Compromis

De Wever liet alvast weten dat hij er zin in heeft om mee te regeren. "Daar hebben we ongelooflijk veel zin in. Wij zijn sterk gelegitimeerd door de kiezer. Ik vind het niet abnormaal dat een winnaar in een regering mag komen."

Dat hij toegevingen zal moeten doen, lijkt De Wever niet te storen. "Het is evident dat als je een regering maakt, je een compromis moet maken. Daar zijn we altijd toe bereid", aldus De Wever na zijn gesprek met Peeters.

De N-VA-voorzitter wil ook geen straffe uitspraken meer doen om te vermijden dat de N-VA de zwarte piet toegespeeld krijgt.

Verrottingsstrategie

Karel De Gucht en Johan Vande Lanotte, kopstukken van Open Vld en sp.a, denken nochtans dat de N-VA helemaal niet in een Vlaamse regering wil stappen. Op het Canvasprogramma 'Phara' zei De Gucht maandagavond dat de N-VA bewust een verrottingsstrategie toepast. Volgens de liberaal wil De Wever even groot worden als de Volksunie eind de jaren '70 en dat kan niet vanuit de meerderheid, maar enkel vanuit de oppositie.

Lees ook het standpunt 'Kris Peeters kan Herman Van Rompuy redden'

Lees ook het standpunt 'Bart De Wever zet rechts op z'n kop'


Buiten de lijnen kleuren

De kritiek van De Gucht en Vande Lanotte komt op uitlatingen van N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon eerder maandag. Die pleitte voor een Vlaamse sociale zekerheid, Vlaamse kinderbijslag en een Vlaamse hospitalisatieverzekering. Daarnaast moet volgens hem de federale regering onder curatele worden geplaatst en moet Vlaanderen voortaan buiten de lijnen kleuren. Nadien herhaalde De Wever dit maandagavond tijdens het kopstukkendebat op Canvas min of meer.

MEEST RECENT