Chef-kok Hofke van Bazel stelt eerste kookboek voor

Kris De Roy, chef-kok van ’t Hofke van Bazel, stelde gisteren zijn allereerste kookboek voor. “Het is een droom die werkelijkheid wordt. Dit smaakt naar meer.”

’t Hofke van Bazel op het Koningin Astridplein in Bazel (Kruibeke) zag het daglicht in 1996 en bouwde door de jaren heen langzaam maar zeker een sterke culinaire reputatie op. Die reputatie heeft het restaurant voor een groot deel te danken aan chef-kok Kris De Roy, die zijn opleiding genoot in hotelschool De Groene Poorte in Brugge.

In de prijzen

Zijn inspanningen werden eind vorig jaar beloond met een quotering van 14 punten in de Gault- Millau-gids en in maart sleepte ’t Hofke van Bazel de ‘Innovatie en Styling Award’ in de wacht op de prestigieuze Nederlandse vakwedstrijd ‘De Zilveren Oester Trofee’.

Op een eerste Michelinster is het nog wachten, maar intussen pakt De Roy uit met zijn eerste kookboek.

Droom

“Dit is een droom die in vervulling gaat”, glundert de chef-kok. “Ik ben tevreden wanneer ik het resultaat zie en het smaakt naar meer. Ik ben nu al in mijn hoofd bezig met wat er allemaal in mijn volgende boek kan en wat ik zeker niet mag vergeten."

"Of ik zo mijn keukengeheimen prijsgeef? Och, die mentaliteit van 'Kk hou het voor mezelf' is verouderd. Tegenwoordig hebben de meeste koks er geen probleem mee om hun kennis te delen. Het zorgt ervoor dat je constant bijleert.”

Vegetariërs

Het boek telt driehonderd pagina’s en is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: amuses, seizoensgebonden gerechten, basisrecepten en brood & gebak. Ook de vegetariers zullen er hun gading in vinden.

"Vaak komen vegetariërs niet aan hun trekken in een gastronomisch restaurant, maar niet bij ons. Mijn vrouw Gina Miurin, tevens zaakvoerder van het restaurant, is zelf vegetariër. Daarom tref je in het boek bijvoorbeeld ook oerklassiekers aan als asperges op zijn Vlaams.”

Steven TINDEMANS

Het kookboek van Kris De Roy kost 49 euro en wordt uitgegeven door Uitgeverij Snoeck.

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio