Woonleningen worden iets duurder

Woonleningen worden iets duurder

Woonleningen worden iets duurder

Print
Lenen voor het kopen of (ver)bouwen van een woning wordt iets duurder. Zowel ING als Dexia hebben de rente opgetrokken. Afhankelijk van de looptijd komt er doorgaans 0,10% à 0,15% bij.

Bij ING is de rente voor een lening op tien jaar met vaste rente gestegen van 4,75% naar 4,90%. Voor een soortgelijk krediet op vijftien jaar ging het van 5,15% naar 5,30%. En voor een krediet op twintig jaar van van 5,50% naar 5,60%.

Bij Dexia steeg het tarief voor een lening op tien jaar met vaste rente van 4,76% naar 4,86%. Voor een krediet op vijftien jaar ging de intrestvoet van 5,05% naar 5,15%. En voor een lening op twintig jaar van 5,34% naar 5,44%.

Voor leningen met een variabele rente zijn er soortgelijke aanpassingen.

De stijgingen zijn het gevolg van het aantrekken van de langetermijnrente. Er komen stilaan meer tekenen dat de economie het zwaarste heeft gehad en er dus geen nieuwe renteverlagingen meer nodig zijn. Integendeel zelfs. De verwachting dat er over enkele maanden weer inflatie zal zijn, is opnieuw toegenomen. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift.

Voor de spaarders is er dan weer beter nieuws. zij genieten van de keerzijde van de medaille. De voorbije dagen hebben diverse banken hun tarieven voor beleggingen op iets langere looptijden in de hoogte aangepast.

Johan VAN GEYTE