Wet op alcoholslot goedgekeurd

Wet op alcoholslot goedgekeurd

Wet op alcoholslot goedgekeurd

Print
Na heel wat discussie keurde de Kamer donderdag dan toch de wet op het alcoholslot toe. Open Vld probeerde dat nog even te vertragen, maar het lukte niet. Op vijf onthoudingen na was de Kamer unaniem. Het gaat om een voorstel van Jef Van den Bergh (CD&V) dat alcoholgebruik opspoort en verhindert dat de wagen start als de bestuurder gedronken heeft.

De wet in vraag en antwoord:

Waarom een alcholslot?

Om dronken sturen te voorkomen.

Hoe groot is het probleem?

In 2006 was 14% van alle gecontroleerde bestuurders die een verkeersongeval met gewonden hadden veroorzaakt, dronken. Maar dat is een zware onderschatting. Het BIVV (Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid) denkt dat bij één op de vier ongevallen met doden of zwaar gewonden alcohol in het spel is. Het Europees Observatorium voor de Verkeersveiligheid zegt dat 25% van de doden op de Europese wegen te wijten is aan alcoholgebruik.

In 2008 vielen 922 verkeersdoden op de Belgische wegen.

Wat is het alcholslot?

Het alcoholslot is een apparaatje waarin je moet blazen. Als je dat niet doet, of wanneer het toestel minstens 0,09 milligram alcohol per uitgeademde lucht vaststelt (dat is O,2 pro mille alcohol in het bloed), dan start de auto niet. Het apparaat is fraudebestendig: het is niet mogelijk dat iemand die nuchter is even blaast, terwijl jij dan toch dronken rijdt.

Wat kost het?

1.500 euro

Wie betaalt het?

De veroordeelde bestuurder, maar de politierechter kan die kosten aftrekken van de boete die hij oplegt.

Wie installeert het?

De politierechter kan de installatie bevelen, maar hij moet dat niet. Hij kan dat als hij een dronken bestuurder veroordeeld heeft tot een celstraf of een boete en als hij overweegt om een rijverbod op te leggen. Het alcoholslot is dus een bijkomende straf. Het is een alternatief voor het rijverbod.

Hoe lang?

Het alcoholslot wordt voor minstens een jaar geïnstalleerd en voor maximum vijf jaar. Maar het kan ook voor altijd.

Wanneer start het?

Op 1 oktober 2010, maar die datum kan worden vervroegd.

Heeft het nut?

In het buitenland bleek het alcoholgebruik van bestuurders met een alcoholslot met 95% te dalen en een proefproject van het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) bij 40 personen leverde positieve resultaten op.

JDW

MEEST RECENT