Dehaene: "Stem niet op N-VA"

Print

Dehaene: Stem niet op N-VA

CD&V vindt dat er te veel kleine partijen zijn in Vlaanderen en dat die versplintering de campagne geen goed heeft gedaan. Europees lijsttrekker Jean-Luc Dehaene (CD&V) wond er dan ook geen doekjes om op de persconferentie van zijn partij en gaf een duidelijk stemadvies aan de kiezers.

"Wij pleiten om partijen groot te maken. Door de afsplitsing van de N-VA heb je daar een kleine partij en dus is het mijn oproep om daar niet voor te stemmen."

CD&V stapt liever ook niet in een coalitie met te veel partijen. De onderhandelingen voor de nieuwe coalitie mogen voor de partij maandag al meteen starten, zodat er zo snel mogelijk een nieuwe regering wordt gevormd. Als CD&V de grootste wordt, "dan zullen wij zeer snel het initiatief nemen en maandag de gesprekken starten", aldus huidig minister-president Kris Peeters.

Minister-president

De christendemocraten willen zondag een "duidelijk mandaat" krijgen van de kiezer. De partij hoopt erop om opnieuw de minister-president te kunnen leveren. Wanneer die droom uitkomt, zal Kris Peeters zichzelf opvolgen.

Partijvoorzitster Marianne Thyssen vond nog dat CD&V de campagne "positief" heeft aangepakt. Moddergevechten werd achterwege gelaten en de partij stapte naar de kiezer met een duidelijk programma. "We hebben de mensen geen blaasjes wijsgemaakt en elke dag de pers bijeengeroepen voor een nieuw plan. De centen zullen eerst verdiend moeten worden voor we ze kunnen uitgeven."

Struikelblok

N-VA betreurt de oproep van Europees boegbeeld Jean-Luc Dehaene. "Blijkbaar heeft de CD&V nu liever de paarse partijen, die het kartel destijds nochtans zo sterk bevochten heeft. Het kan verkeren", zegt voorzitter Bart De Wever.

"De oproep van Jean-Luc Dehaene doet vooral denken aan de vroegere Monseigneur De Smedt die van op de kansel de gelovigen toesprak en hen onder druk zette om toch maar niet op de toenmalige Volksunie te stemmen."

"Tegelijk blijkt dat Kris Peeters geen dag langer meer kan wachten om opnieuw een tripartiete te vormen. De uitspraak van de kiezer lijkt alleen nog een vervelend struikelblok", aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter vermoedt dat CD&V een "coalitie van verliezende partijen" wil vormen zodat "de kiezer alweer brutaal aan de kant wordt geschoven". Toch heeft hij vertrouwen in de kiezer die "verstandig genoeg zal zijn om een eigen oordeel te vellen, ongeacht de oproep van Monseigneur Dehaene".

MEEST RECENT