Eén op vijf Amerikaanse kinderen komt in armoede terecht

Eén op vijf Amerikaanse kinderen komt in armoede terecht

Eén op vijf Amerikaanse kinderen komt in armoede terecht

Print
De levenskwaliteit van kinderen in de VS zal tot 2010 blijven achteruitgaan door de impact van de economische crisis. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Foundation for Child Development.

De Kinderwelzijnsindex is een jaarlijkse barometer van de Duke University die de levenskwaliteit van kinderen tussen nul en achttien jaar oud meet. De index is gebaseerd op 28 factoren zoals de armoedegraad, het sterftecijfer en de resultaten van leestests.

Volgens het rapport kwakkelt de vooruitgang op het vlak van kinderwelzijn al sinds 2002, maar gaat het sinds begin 2008 ronduit bergaf als gevolg van de recessie.

Impact van crisis

Dit jaar produceerde het project ook een Special Focus Report dat voorspellingen doet over de impact van de economische crisis op het kinderwelzijn tot 2010, gebaseerd op de analyse van vorige recessies.

Volgens die voorspelling zal het aantal kinderen in armoede pieken op 21 procent. De mediaan van het gezinsinkomen (in constante dollars uit 2007 uitgedrukt) zal dalen van 59.200 dollar in 2007 tot ongeveer 55.700 dollar in 2010.

Voor alleenstaande moeders gaat het inkomen achteruit van 24.050 dollar tot 23.000 dollar, de zwaarste impact is voor alleenstaande vaders die hun inkomen zien terugvallen van 38.100 tot 33.300 dollar. Naar alle waarschijnlijkheid zullen kleurlingen en Latinokinderen relatief zwaarder getroffen worden door de crisis dan hun blanke leeftijdsgenoten.

Bron: JG (IPS)

MEEST RECENT