Fiscale bevrijdingsdag op 8 juni

Print
Tot maandag werken we nog voor de fiscus. Pas nadien doen we dat voor eigen rekening. Dat blijkt uit de berekening van de zogenaamde Tax Freedom Day door het adviesbedrijf Pricewaterhousecoopers.

De Tax Freedom Day - of de fiscale bevrijdingsdag - valt dit jaar op 8 juni. Dat is twee dagen vroeger dan de drie voorgaande jaren. De fiscale bevrijdings viel toen namelijk altijd op 10 juni.

De ‘winst’ van twee dagen is louter te wijten aan de crisis. De fiscale bevrijdingsdag wordt namelijk berekend door het totaal bedrag aan belastingen plus sociale bijdragen die dit jaar volgens het Planbureau in België worden betaald te delen door het inkomen dat alle Belgen dit jaar gaan behalen. Vorig jaar was dat 44,1%. Dit jaar betalen we met ons allen, particulieren en rechtspersonen, 43,3%. Als men dit percentage projecteert op een jaar, bereiken we op 8 juni het moment dat we eindelijk ‘voor eigen zak’ werken.

Professor Wim Moesen wijst erop dat er dit jaar door de crisis minder zal worden verdiend in ons land. "Maar de belastingen dalen nog sterker. Dat komt vooral omdat de bedrijven minder belastingen betalen. In 2009 zal de vennootschapsbelasting 1,7 miljard euro minder opbrengen dan vorig jaar. Dat is een daling van zo’n 15%. Het gaat dan over de verwachte voorafbetalingen in 2009 en de afrekening op basis van de winsten van 2008.”

Andere landen

Maar hoe doen andere landen het? In Nederland valt de fiscale bevrijdingsdag dit jaar op 24 mei. Vorig jaar was dat nog op 27 mei. In het Verenigd Koninkrijk is men van 2 juni vorig jaar geëvolueerd naar 14 mei dit jaar. In Frankrijk gaat men erop achteruit: de fiscale bedrijdingsdag 2009 valt er op 11 juni, tegenover 7 juni in 2008. In Duitsland valt de fiscale bevrijdingsdag eveneens op 8 juni.

JVG

.

Nu in het nieuws