"Onze kinderen missen eerste stappen in lezen en schrijven"

Print
Edegem - De voorbije weken werden in heel Edegem duizend handtekeningen verzameld tegen het afschaffen van de logopedische ondersteuning.

Vertegenwoordigers van de verschillende Edegemse scholen trekken morgen naar schepen van Onderwijs Mia De Schamphelaere (CD&V) met meer dan 1.000 protesthandtekeningen onder de arm.

Lange wachtlijsten

“Het gemeentebestuur besliste drie maanden geleden om na twintig jaar de logopedische ondersteuning in de scholen af te schaffen en dat betreuren we ten zeerste”, zegt woordvoerder Gwenny Moris.

“We hebben dus een aantal acties gevoerd, met steun van de verschillende ouderraden. Concreet betekent de maatregel dat vanaf 2011 liefst 220 kinderen hun wekelijks halfuurtje logopedische hulp moeten missen."

"De screening van honderden beginnende lezertjes zal niet meer in de scholen gebeuren, maar door het Centrum Voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Die kampen nu al met lange wachtlijsten, er zullen dus zeker kinderen door de mazen van het net glippen.”

Meerwaarde verdwijnt

Volgens Moris zullen vooral de zwakste leerlingen getroffen worden. “De kans dat die de eerste stappen bij het leren lezen, schrijven en rekenen zullen missen, is reëel. We gaan dus zeker vragen om het takenpakket en inzetbaarheid van de logopedisten opnieuw te bekijken. Nu staan we voor een voldongen feit, maar er moet gezocht worden naar een tussenoplossing.”

Moris benadrukt dat de schoollogopedie niet gezien wordt als een vervanging van de privélogopedie, maar als een aanvulling. “Die meerwaarde gaat nu verloren, omdat de logopedie op school zeer nauw aansluit bij de geziene leerstof.

Bovendien verdwijnt nu het informele, maar efficiënte overleg tussen ouders en leerkrachten. We zijn niet doof voor de argumenten van het gemeentebestuur en begrijpen best dat er in tijden van crisis bespaard moet worden. We vragen ons wel af, of er geen betere en kindvriendelijkere manieren zijn om de begroting in evenwicht te houden”, besluit Moris.

Marc DE SWERT

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio