Nieuw ecokantoor bespaart helft energie

Print
Mechelen - Ingenieursbureau Grontmij verhuist zijn Belgische hoofdkwartier in november 2010 naar een uitzonderlijk duurzaam en toegankelijk kantoorgebouw.

Grontmij heeft voor de realisatie van het project gekozen voor een van de gebouwen op de voormalige Belgacomsite in de Stationsstraat. ViRiX ontwikkelt ze tot ZuidPoort, een kwalitatief hoogstaand woonen kantoorproject.

“Van de eerste 42 woongelegenheden is ondertussen 60 tot 75 procent verkocht. Een maand geleden zijn we gestart met de verkoop van de tweede fase”, zegt afgevaardigd bestuurder Vic Haenen van ViRiX.

Begin volgend jaar moeten de eerste gezinnen in residentie ZuidPoort wonen. Het Onafhankelijk Ziekenfonds kocht de opvallende vleugel op de hoek van de Vaartdijk met de Stationsstraat.

160 medewerkers

Grontmij verhuist eind 2010 met zo’n 160 medewerkers naar Zuid- Poort. “Het gaat om onze mensen die vandaag in Zaventem en in ons Mechels kantoor in de Motstraat werken”, vertelt Jan Bosschem van Grontmij.

Het bedrijf wilde vooral een duurzaam complex. Dat vertaalt zich in een doorgedreven isolatie van alle bouwdelen.

Bodemwarmte

Verwarmen zal het ingenieursbureau doen met een warmtepomp die de nodige warmte uit de bodem haalt. “Dat gebeurt met een een vijftigtal sondes die telkens een diepte van zo’n honderd meter bereiken”, legt Bosschem uit.

Voor de koeling worden dezelfde sondes aangesproken. Alle toestellen zullen op groene elektriciteit draaien. “Hiervoor zorgen de zonnepanelen op het dak. Als er meer behoefte is aan elektriciteit kopen we die groen aan”, stelt Jan Bosschem.

Regenwater

Regenwater wordt herbruikt voor de toiletten en voor het onderhoud. Alle sanitaire toestellen besparen water.

“Zonder toegevingen te doen aan comfort voor onze medewerkers zal dit gebouw een energiekost genereren die de helft bedraagt van de huidige standaarden. Het nieuwe hoofdkwartier van Grontmij wordt het eerste ecokantoor in deze stad”, besluit Bosschem.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio