De Padt roept Vlamingen op geldig te stemmen

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) roept de kiezers op om geldig te stemmen. Bij de vorige verkiezingen waren 5 procent van de stemmen blanco of ongeldig.

jlenaerts

Guido De Padt vindt dit percentage te hoog en wil dat zoveel mogelijk mensen geldig stemmen. Daarom lanceerde hij de campagne 'geldig stemmen'. Daarom zullen er in de kieslokalen over heel Vlaanderen 72.000 affiches hangen met de basisregels. Om geldig te stemmen, moet je binnen één partij één of meerdere bolletjes kleuren. Ongeveer 44 procent van de kiezers stemt elektronisch en kan sowieso niet ongeldig stemmen.

eID

In de gemeente Sint-Pieters-Woluwe is er een nieuw experiment. Daar kunnen kiezers zich registreren met hun elektronische identiteitskaart. Dit zou de registratie van de kiezers sneller en foutloos moeten doen verlopen. Bovendien zijn er dan minder bijzitters nodig.

De minister hoopt dat de eID bij de komende verkiezingen nog meer ingeschakeld wordt. Op termijn wil De Padt zelfs overschakelen naar e-voting, maar hij beseft dat "de weg daarvoor in ons land nog lang is en dat er eerst ook een politiek draagvlak moet bestaan".

Bijzitters

Voor de verkiezingen hebben 2.092 mensen zich vrijwillig aangeboden om als voorzitter of bijzitter te fungeren. Slechts enkele dagen voor de verkiezingen zijn er nog steeds 100.000 bijzitters nodig.

MEER OVER Guido De Padt

Nu in het nieuws