Agfa-Gevaert schaft busvervoer personeel af

Print
Mortsel - De beeldverwerkingsgroep Agfa-Gevaert blijft besparen. Woensdag deelde het Mortselse bedrijf mee dat het busvervoer wordt afgeschaft.

In de aanslepende onderhandelingen tussen de directie en de arbeidersvakbonden van Agfa-Gevaert kwam het woensdag op de ondernemingsraad niet tot de verwachte ‘eenzijdige maatregelen’. In de plaats daarvan werd veeleer de hand uitgestoken om toch maar verder te onderhandelen. Wel kondigde de directie aan dat ze het - al jaren teruglopende - busvervoer zal afschaffen.

Nog zowat 230 werknemers maken volgens de directie gebruik van deze service die per werknemer zowat 2.000 euro per jaar kost. Met de afschaffing zou ongeveer 460.000 euro bespaard kunnen worden. “Het gaat vooral om dagpersoneel, vaak bedienden”, meent secretaris Rob Prins van ACV-Chemie. “Dat krijgen de bedienden er dus nog eens bovenop nadat ze eerder al zware inleveringen hadden geslikt.”

Zowel Rob Prins als zijn ABVV-collega Bruno Verlaeckt stelt zich vragen over de mededeling van de directie om ‘alle afspraken die niet in een cao staan op te zeggen’. Wel was woensdag duidelijk dat de directie het niet zo scherp speelde als verwacht werd. “Ze zegt zich ter beschikking te houden voor verdere gesprekken, maar een beslissing was er niet”, aldus Bruno Verlaeckt.

“Topman Jo Cornu en de directieleden hebben nochtans wel degelijk gedreigd met het schrappen van enkele honderden jobs als we niet zouden willen inleveren”, zegt Rob Prins. Volgens de directie liggen haar voorstellen om de arbeiders een soortgelijke inlevering te vragen zoals de bedienden al toezegden, nog steeds op tafel. Als er geen akkoord komt, moeten er maatregelen worden genomen. De vakbonden zeggen al een hele rist tegenvoorstellen gedaan te hebben.

PVB

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio